Slovenija
21 ogledov

V Radečah so si oddahnili

Evro Reuters
Kreditni odbor Nove Kreditne banke Maribor je tovarni Radeče papir, ki je v hudih likvidnostnih težavah, odobril 5,4 milijona evrov posojila, je povedal lastnik tovarne Peter Tevž.

Dejal je, da jim je banka za investicijska sredstva namenila 2,4 milijona evrov, tri milijone evrov pa za obratna sredstva.

Tevž je še pojasnil, da trenutno preverjajo, v kakšnem stanju je papirni stroj pet, na katerem so od torka potekala nujna vzdrževalna dela. Tevž se nadeja, da bodo ta stroj, ki so ga pognali pred letom dni, kmalu zagnali, papirni stroj štiri, na katerem poteka proizvodnja belega papirja, pa naj bi pognali prihodnji teden. "Zdaj je na vrsti SID banka, od katere pričakujemo, da bo zavarovala omenjeno posojilo," je še dejal Tevž.

Radeška papirnica je zaradi ustavitve proizvodnje doslej utrpela pet milijonov evrov izpada prihodkov. Od septembra namreč stoji tudi papirni stroj štiri, v tovarni pa v teh dneh opravljajo le dodelavne posle, kar pomeni, da pakirajo že proizveden papir.

Novo naložbo so morali takoj posodobiti

Kmalu po zagonu novega stroja pet, ki je začel z dobičkom obratovati šele v letošnjem oktobru, je radeška papirnica, ki mora vrniti 11 milijonov evrov kredita, pridobila posle v Indiji in Indoneziji, vendar pa z novega stroja ni prihajal papir želene kakovosti.

Zato je morala tovarna novo naložbo, ki je bila vredna 20 milijonov evrov, takoj posodobiti. Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska.

Obveznosti do dobaviteljev so se izredno povečale in prvič od leta 1999 niso pravočasno izplačali plač. Za izplačilo plač bi namreč podjetje potrebovalo 450 tisoč evrov. V torek pa so plače prejeli delavci, ki so zaposleni v hčerinski družbi Muflon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.