Slovenija
20 ogledov

V reformi premalo spodbude za mlade

Marko Funkl predlaga dodatno koncesijo iz študentskega dela za aktivno politiko Žurnal24 main
Pokojninska reforma. Mladi ji nasprotujejo tudi zato, ker niso bili vključeni v socialni dialog.

Gibanje. Na mladih stoji pokojninska reforma, je ob uradni vključitvi v predreferedumsko kampanjo proti reformi povedal Marko Funkl, predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Po njegovem mnenju bodo mladi nosili največje breme reforme, saj bodo prvo službo dobili pozneje in bodo zato morali za polno starostno pokojnino delati dlje kot do 65. leta. Po njihovih podatkih bo moral moški, ki se je nedavno zaposlil star 27 let, delati kar do 70. leta. Če se bodo upokojili prej, pa bodo imeli zaradi malusov nižjo pokojnino, je dejal Funkl.

Z novimi delovnimi mesti za mlade se bo lažje pogovarjati o pokojninski reformi in veliko lažje bo mladim razložiti, zakaj sploh potrebujemo solidarnostni sistem.
Marko Funkl

V gibanju izpostavljajo tudi slabo urejen trg delovne sile s premalo spodbudami za zaposlovanje mladih in ukinjanjem pripravništva. Brez zadnjega pa mladi težje pridejo do izkušenj v svojem poklicu in tako do prve zaposlitve. “V preteklosti se je pripravništvo že izkazalo za dober sistem,” je pojasnil predstavnik gibanja Tomaž Čurk. Državi predlagajo, da bi za pripravništvo namenila “kakšen odstotek” koncesije za študentsko delo.

Subvencija do 30. leta
Ne nazadnje se ne strinjajo s spremembami 157. člena novega zakona. Ta je po Funklovih besedah najprej določal subvencioniranje prispevkov za mlade ob prvi zaposlitvi za nedoločen čas do 30. leta, prvo leto v celoti, drugo polovično. Zdaj pa je določeno subvencioniranje prispevkov do 26. leta – prvo leto polovično, drugo pa v višini 30 odstotkov. “Sprašujemo se, zakaj so poslanci amandmirali ta člen v zakonu, ki bi dejansko prinesel več zaposlitev, saj imajo mladi največ težav pri iskanju zaposlitve med 24. in 30. letom,” je opozoril Funkl.

Med argumenti proti reformi je izpostavil še nevključenost mladih v socialni dialog: “Smo proti, da se v tej državi vse dela brez mladih.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.