Slovenija
3868 ogledov

V Revozu bodo ustavili stroje

Revozova tovarna v Novem mestu Revoz
V nekaterih slovenskih podjetjih konec julija in v avgustu delavci odidejo na kolektivni dopust.

Kolektivni dopust v nekaterih podjetjih velja za skoraj vse zaposlene, v nekaterih za posamezne obrate ali oddelke. V času kolektivnih dopustov v podjetjih običajno potekajo redna vzdrževalna in investicijska dela.

Na kolektivnem dopustu so tako v Leku, kjer je kolektivni dopust organiziran različno po lokacijah in predvsem v proizvodnji. Pri tem se prilagajajo potrebam delovnega procesa in naročilom. V času kolektivnega dopusta poleg rednih predpisanih vzdrževalnih in investicijskih del izvajajo tudi čiščenja v proizvodnji. 

V Impolu je na dvotedenskem kolektivnem dopustu 120 zaposlenih v družbah Stampal in Rondal. V Mariborski livarni Maribor letos čez poletje niso predvideli kolektivnega dopusta, izjema sta le oddelka kovačije in galvanike, kjer je od konca julija dva tedna na dopustu 35 delavcev, v tem času pa bodo izvajali redna vzdrževalna dela na opremi. V Talumu imajo kolektivni dopust v tistih poslovnih enotah, kjer proizvodni proces to dopušča. Letos je to v treh enotah.

Okoli 1800 zaposlenih v zreškem Uniorju v tem času prav tako večinoma koristi kolektivni dopust, ki pa je različen po posameznih programih. V času dopusta opravljajo vzdrževalna dela, čiščenje in različne servise, kar velja tudi za Gorenje, kjer so s kolektivnim dopustom začeli 20. julija, trajal pa bo vse do 12. avgusta.

V nasprotju z njimi skupina Sij ni predvidela kolektivnega dopusta v nobeni od njihovih družb, tako da proizvodnja nemoteno teče tudi v jeseniškem Acroniju in v njihovih koroških podjetjih.

zdravila, proizvodnja, farmacija, farmacevti | Avtor: Profimedias Profimedias

Zaradi povečanih naročil preklicali dopust

Je pa zato bila enotedenskega kolektivnega dopusta ta teden deležna večina zaposlenih v Domelu iz Železnikov. Vsi ne, saj so ga zaradi povečanih naročil na nekaterih programih preklicali za okoli 250 zaposlenih, ki so tako nadaljevali s proizvodnjo. Navadno pri njih za kolektivni dopust načrtujejo večja vzdrževalna dela, tako so tudi letos opravili redni letni pregled transformatorske postaje, hkrati pa urejajo dovoz na dvorišče podjetja, ki je v rednem času preveč obremenjen za obnovo.

Kot vsako leto so se tudi letos konec julija in na začetku avgusta v Elanu odločili za dvotedenski kolektivni dopust, ki vključuje veliko večino zaposlenih.

V Revozu bodo postavljali novo opremo

Na kolektivni dopust so se že, ali se bodo še, odpravili tudi v največjih dolenjskih podjetjih. V Revozu bo okoli 3400 zaposlenih od ponedeljka na dopustu tri tedne, medtem pa bo v tovarni dnevno prisotnih od 200 do 400 zunanjih izvajalcev in zaposlenih, ki bodo delali na različnih projektih, povezanih s postavitvijo nove opreme. Največ del bodo izvedli v obratu za varjenje in sestavo karoserij ter na vzdrževanju.

V Adrii Mobil je nekaj manj kot 1100 zaposlenih na kolektivni dopust za tri tedne odšlo 1. avgusta. Na oddihu ne bodo le delavci v službah, ki med dopustom opravljajo nujna vzdrževalna in naložbena dela.

V novomeški Krki, ki v vsej državi zaposluje nekaj več kot 6000 ljudi, se na dopust, na katerem bodo do 16. avgusta, v ponedeljek odpravljajo štiri petine zaposlenih. V tem času bo obratoval le del proizvodnje, hkrati pa bodo tudi pri njih opravljali vzdrževalna dela in remonte.

avto prtljaga Popotnik Na Hrvaško. Na morje. Poleti. In z avtom.

Vzdrževalna dela tudi v prehranskih obratih

Na Obali so v okviru skupine Pivka kolektivni dopust načrtovali v Delamarisu Kal, kjer poteka proizvodnja steriliziranih izdelkov Delamaris in Delatera. Ta za zaposlene traja povprečno dva tedna, v času med 22. julijem in 16. avgustom, ko v omenjenem obratu nadgrajujejo opremo z izboljšavami, opravljajo večje remonte na opremi ter vzdrževalna dela na objektih. Kljub dopustom obratuje del pakirnice.

Medtem v Pivki perutninarstvu kolektivnih dopustov ni, saj proizvodnja zaradi zagotavljanja dnevno svežega mesa in izdelkov na policah trgovin poteka neprekinjeno vse leto.

Tudi v vseh proizvodnih obratih Droge Kolinske čas kolektivnih dopustov izkoristijo za vzdrževalna dela na strojni opremi. V izolski proizvodnji Barcaffe dvotedenski dopust koristijo prav v teh dneh, v proizvodnji Argete ga bodo naslednja dva tedna, v Mirni pa ga zaključujejo ta teden. Delavci polnilnice pijač v Rogaški Slatini kolektivnega dopusta niso imeli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.