Slovenija
17 ogledov

V rezervo 25 tisoč vojakov

Vojaki Saša Despot
Mors. Vpoklicali bi jih v času ogroženosti.

Nova doktrina ministrstva za obrambo (Mors) predvideva povečanje števila vojakov do 25 tisoč; v skrajnem primeru, če bi se varnostne razmere v državi poslabšale, tudi z vnovično vzpostavitvijo naborniškega sistema.

Rezervisti na papirju

“S prenehanjem služenja vojaškega roka se je začel zmanjševati obseg vojaško usposobljenih državljanov, ki se bo z leti še zmanjševal. K temu je treba dodati negativne demografske trende, zato bo možnosti dopolnjevanja Slovenske vojske (SV) vse manj,” v doktrini ugotavlja Mors.

Teh 25 tisoč ljudi ne bi usposabljali, ampak bi bili rezervisti le na papirju, ob vojaški ogroženosti pa bi fante vpoklicali. Slovenija namreč ni ukinila vojaške obveznosti, ampak jo je le zamrznila,” pojasnjuje obramboslovec Erik Kopač.

Strokovnjaki kritični

“Problem SV je, da se v njeni strukturi vsakih pet let nekaj spremeni,” je obenem kritičen Kopač, ki poudarja, da je v SV preveč častnikov in podčastnikov: “Če bomo imeli na papirju 25 tisoč potencialnih vojakov, za katere bomo potrebovali poveljstva in drugo infrastrukturo, bodo ti gospodje imeli še naprej utemeljen razlog za to, da imajo službo. Vojska ne bi smela biti socialna institucija.”

Z uvedbo strateške vojaške rezerve se bodo najverjetneje znebili večjega dela pogodbenikov, ocenjujejo poznavalci: “Po zdravi kmečki pameti je to najrazumljivejša poteza. Najprej so rezali denar za raziskave v obrambi, potem denar za nakupe, zdaj lahko režejo le še stroške za ljudi. Tako kot se drugje najprej znebijo delavcev za določen čas."

Komentarjev 13
  • Žurnalček 23:22 22.november 2012.

    Aja še to . Prvi svečani plotun v Firerja, njemu na čast !

  • Žurnalček 23:19 22.november 2012.

    Ja bi ga res rad videl junaka . Pa da se ne bo kakšen vodnik potem na revolucionarnem sodišču zgovarjal , da je dobil tako komando !

  • Žurnalček 23:17 22.november 2012.

    Men in moji ekipi lahko daste tank , ki jih imate v MB in tank dobi v JNA izurjeno posadko z 13 mesečnim šolanjem. Pa še škoda nas ne bo , ker smo stari, vendar šolani do daske !