Slovenija
68 ogledov

V rovu najverjetneje tudi 30 deklet

Hrvaška vlada se je danes poklonila žrtvam v Barbara rovu. Žurnal24 main
Iz rova svete Barbare so do zdaj prekopali posmrtne ostanke okoli 800 žrtev. Dežman: Smo jih sposobni prekopati še 2.000?

Iz rova svete Barbare pri Laškem so do zdaj prekopali posmrtne ostanke okoli 800 žrtev, po ocenah jih na prekop iz jaška čaka še okoli 2.000.

"Ali smo sposobni prekopati še te žrtve ali smo ideološko zaslepljeni in tega dejanja še ne bomo zmogli," je ob četrti obletnici odkritja množičnega grobišča dejal zgodovinar Jože Dežman.

Po Dežmanovem mnenju bi rudnik Huda jama, v katerem je rov svete Barbare, lahko preuredili v kulturni spomenik državnega pomena oz. v spominski muzej, odprt za javnost. Ocenjuje, da so izkušnje Hude Jame povsem primerljive s koncentracijskimi taborišči Dachau in Auschwitz.

Za ureditev muzeja 300 tisoč evrov

Pojasnil je, da bi za ureditev muzeja potrebovali okoli 300.000 evrov, vendar je treba urediti tudi lastniške odnose z Rudnikom Trbovlje - Hrastnik, sama jama pa je v lasti Pivovarne Laško.

Na vprašanje, kdo so žrtve iz Hude Jame, je Dežman odgovoril, da gre za belogardiste in najverjetneje za skupino 30 mlajših deklet, ki so bila v jamo iz taborišča Teharje pripeljana na podlagi zahteve Edvarda Kardelja.

Komentarjev 42
  • Žurnalček 14:32 02.marec 2014.

    Ti je že kdo rekel da si idiot ?

  • privat 07:56 07.marec 2013.

    tukaj se ne gre za dostojni pokop žrtev mongoloidne politek ..ampak se gre za provizije pri dogovorjenih poslih? Zato je politika tako človeška...10% vrednosti posla v privat žepe??

  • Blanka Piromanka Zaspanka 13:03 05.marec 2013.

    Kdorkoli in iz bilokaterega razloga kolje nič krive ljudi, pa naj pripada komur hoče in naj je bil končni namen kakršen hoče, si ne zasluži spomenika! Pika.