Slovenija
9475 ogledov

V SAB vlado opozarjajo na prezrto skupino

Alenka Bratušek Anže Petkovšek Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB.
Stranka Alenke Bratušek je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovila poziv, v katerem opozarjajo na prezrto skupino, ki bi jo morali uvrstiti med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT.

V SAB predlagajo, da se med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT v javnem prevozu uvrsti tudi študente. Zaradi stroškov hitrih testov, ki jih plačujejo študenti, ki niso cepljeni in koronavirusa niso preboleli, bi po oceni SAB ti lahko opuščali študij.

V SAB so opomnili, da je vlada že večkrat spremenila odlok o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in sprejela več izjem od izpolnjevanja pogoja. "Opozarjamo na prezrto skupino, na študente," so zapisali.

Študenti se morajo za obisk izobraževalnih ustanov tedensko samotestirati na visokošolskem zavodu. "Toda velika težava nastopi, ko želijo študenti priti do fakultet," opozarjajo v SAB, saj da mnogi za dostop do izobraževalnih ustanov uporabljajo javni potniški promet, za katere je prav tako nujno izpolnjevanje pogoja PCT.

Maske in avto Slovenija Pozor, vlada spremenila odlok glede nošnje mask

Mesečno več kot 140 evrov stroškov

V SAB poudarjajo, da morajo tisti študenti, ki niso cepljeni ali koronavirusa niso preboleli, "za vsakokratno hitro testiranje plačati okrog 12 evrov, mesečno pa skupaj več kot 140 evrov". Tega finančnega bremena marsikdo ne zmore in lahko se zgodi, da bo zaradi tega primoran opustiti študij, ocenjujejo v SAB.

"Prav tako je nedopustno, da študenti, katerih primarna skrb bi moral biti študij, plačujejo hitro testiranje za vstop v restavracije, ki nudijo subvencionirano študentsko prehrano," so prepričani v SAB.

Vladi zato predlagajo, da za študente uvede brezplačno hitro testiranje ali pa jih uvrsti med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT pri obisku javnega potniškega prometa in pri koriščenju subvencionirane študijske prehrane.

"Še vedno smo prepričani, da je omejevanje obiska zdravnika s pogojem PCT nedopustno, prav tako ostajamo na stališču, da je uvedba pogoja PCT za obisk bencinskih črpalk in rabo javnega potniškega prometa nesmiselna," so še sporočili iz SAB.

dezurni@sytria-media.si

Komentarjev 15
  • bogdan76 06:48 05.oktober 2021.

    Ali je Alenka prinesla tudi radsodbo evropskega sodišča kje bo dobila miljardo da vrne ljudem.

  • rd2dmk2 22:49 04.oktober 2021.

    kot pravijo v Franciji, če nimajo za kruh naj jedo potico.. če študenti nmajoi denarja za testiranje, da bi šli na avtobus , pa naj si kupijo električni avto.. mimgrede tankat ne smejo. za peneze bo pa omega_v6 poskrbel, ko ...prikaži več bo levim lenuhom vzel socilake.. sam pazi omega_v6, veš socilake prejemajo kar pogosto zelo bogati podjetniki, mnogi med njimi si iz te socilane pogače pribošči fitnes in stereoide, pa le dobro glej, da ne boš dobil kakšno okol uha od njih..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:02 04.oktober 2021.

    Ah, Lenčica, daj saj toliko se potrudi, da ne bo tako očitno, saj ja vsi vemo, da se začenja boj za volilne glasove.