Slovenija
3040 ogledov

Tanja Fajon prepričljivo zmagala

Tanja Fajon Saša Despot
Voditeljica SD Tanja Fajon je v tekmi za predsedniški položaj v stranki danes premagala strankarskega kolega, poslanca SD Janija Prednika. Zanjo je na digitalnem volilnem kongresu glasovalo 276 delegatov, Prednik pa je prejel 107 glasov.

Delegati so na e-volitvah Fajonovi podelili mandat do naslednjega kongresa, ki mora biti po statutu stranke najkasneje pol leta po naslednjih državnozborskih volitvah.

Fajonova je v nagovoru po izvolitvi izrazila ponos, da je prva ženska predsednica v dolgi zgodovini stranke. Ocenila je, da so z današnjim volilnim kongresom, ki je zaradi epidemiološke situacije potekal na daljavo, dokazali, da jih izzivi ne ustavijo, temveč jih povezujejo, da stranko in državo spremenijo na bolje.

Po njenih besedah je prišel čas za odločitev, ali bo Slovenija korakala po poti razgradnje vseh vrednot ali pa bomo vztrajali, da iz časa pred nami naredimo razvojno desetletje. Ob tem je poudarila pomen zaupanja, pa tudi osebne odgovornosti vsakega posameznika za stanje duha v družbi in stranki.

Na podpredsedniškem mestu se je Andreji Katič, Jerneju Pikalu in Matjažu Nemcu danes pridružila Dominika Švarc Pipan. Za novo članico predsedstva pa so delegati izvolili Ajdo Žižek.

Ključne prioritete 

SD so sicer na današnjem kongresu nadaljevali tudi s programsko prenovo, ki so jo začrtali že na lanskem kongresu v Velenju. Med ključnimi projekti vidijo gradnjo hitre železnice in krepitev javnih storitev, še posebej na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe, raziskav in razvoja ter vlaganja v zaščito okolja in trajnostno družbo.

Stanovanjska politika mora postati ena od ključnih prioritet politike v naslednjih letih, menijo v SD. Kot so opozorili, je dostop do stanovanj zaradi njihovega pomanjkanja in visokih cen zelo otežen. Med rešitvami zato vidijo aktivacijo obstoječih 150.000 nezasedenih stanovanj, nov sistemski vir za izgradnjo novih, uporabo kohezijskih sredstev sklada za okrevanje in odpornost, daljšo ročnost financiranja gradnje stanovanj ter vključitev neprofitnih stanovanjskih organizacij in stanovanjskih zadrug.

Prav tako je po njihovem mnenju treba ohraniti javno zdravstvo in ga razvijati skladno s potrebami družbe. Kot je bilo slišati v programskem panelu Zdravje za vse, bodo zdravstvo rešile korenite reforme, a bo hkrati za to treba nameniti več denarja, predvsem s povečanjem proračunskega deleža sredstev. Med rešitvami predlagajo tudi posodobitev mreže zdravstvenih domov in bolnišnic in modernizacijo organiziranosti zdravstvenega sistema.

V okviru socialne politike želijo v stranki vzpostaviti sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe. Predlagajo novo socialno zavarovanje, pri čemer bi bil prispevek v sorazmerju s prihodki. Košarica pravic bi vsebovala integrirane storitve za dostojanstveno in kakovostno bivanje. V lokalnih skupnostih pa bi vzpostavili vstopne točke, pri čemer bi uporabnika postavili v središče pozornosti.

Več denarja za raziskave in razvoj

Predloge rešitev na področju znanosti je v panelu povzel podpredsednik SD in nekdanji šolski minister Jernej Pikalo. Zavzel se je za povečanje javnih vlaganj v raziskave in razvoj na vsaj en odstotek BDP, za novo organiziranost raziskovalnega in inovacijskega sistema. Predlagajo raziskovalni vavčer in program mladih raziskovalcev v gospodarstvu. Zavzemajo se za vračanje raziskovalcev, ki delujejo v tujini, v slovenske raziskovalne programe, za krepitev digitalne infrastrukture ter za ustanovitev Tehnološke agencije.

V okviru trajnostne mobilnosti in prehoda v nizkoogljično družbo se zavzemajo za gradnjo hitre železnice s potovalnim časom 50 minut med Ljubljano in Mariborom. Nujno je povečati delež obsega subvencij in davčnih olajšav za energetsko sanacijo, učinkovitost in samooskrbo javnih in zasebnih stavb ter izkoristiti ves potencial obnovljivih virov energije, so med drugim izpostavili v SD.

Član SD Milan M. Cvikl je predstavil desetletni naložbeni načrt v vrednosti 40 milijard evrov, s katerim bi se Slovenija po oceni stranke uvrstila med 10 najboljših držav. Sklad bi kombiniral javna vlaganja iz državnega in lokalnih proračunov, sredstev EU sklada za okrevanje, virov večletnega finančnega okvira in naložb gospodarstva. Med drugim bi sklad za izgradnjo in prenovo domov za starejše namenil 720 milijonov evrov, za študentske domove 168 milijonov evrov in milijardo evrov izgradnjo javnih najemnih stanovanj.

Digitalni kongres se nadaljuje z razpravo delegatov, v kateri je bilo med drugim slišati pozive k enakomernemu regionalnemu razvoju in krepitvi aktivnosti na področju zelene okoljske politike. Nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič pa je med prihodnjimi nalogami stranke izpostavila tudi politično opolnomočenje žensk in starejših, zlasti socialno deprivilegiranih, pa tudi mladih. Tudi mlada generacija se po njeni oceni namreč vse bolj odmika od političnega delovanja.

Komentarjev 23
  • yatibo6112 03:56 11.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. ....... www.maxincome.monster

  • mirror 21:51 10.oktober 2020.

    Sedaj bomo pod vodstvom SD med desetimi najuspešnejšimi državami na svetu. Kakšno zavajanje? Ali jih ni nič sram? Zakaj pa že nismo? Saj ste bili v vsaki vladi! Prepričan sem, da med deset najuspešnejšimi državami ne bomo nikoli, sploh pa ne pod SD.

  • Avatar vec
    vec 21:50 10.oktober 2020.

    Dobr da ni zmagal Prednik, ker potem bi desnica imela težje delo, s tanjo pa pomete že podmladek SDS. HURA dobr da je tajna zmagava