Slovenija
17 ogledov

V shemi privarčeval 3,5 milijona

Kredit Anže Petkovšek
Nepremičnine. Vlada brez konkretnih idej za reševanje stanovanjske problematike po ukinitvi varčevalne sheme stanovanjskega sklada.

"Treba bo razmisliti o morebitnih novih oziroma primernejših spodbudah varčevanja za reševanje stanovanjskega vprašanja," ugotavlja vlada.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP) pojasnjujejo, da je trenutno v javni obravnavi nacionalni stanovanjski program (NSP), v okviru katerega se bo stanovanjska problematika reševala: "Ta določa glavne akterje, potrebna sredstva in roke. V osnutku NSP je težišče predlaganih rešitev na uvedbi učinkovitega hipotekarnega bančništva in hranilništva, s katerim se spodbuja stanovanjsko varčevanje in kreditiranje."

Privarčevali pol milijarde

Od leta 1999 do 2008 so varčevalci v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi privarčevali 558 milijonov evrov, pojasnjujejo v stanovanjskem skladu (SSRS). Sklenjenih je bilo 82.620 pogodb, več kot četrtina od tega v prvem letu, leta 2008 je bilo novih varčevalcev le še 426. Zadnje pogodbe se iztečejo čez šest let.

Povprečen varčevalec je v shemi privarčeval 25 tisoč evrov, dodajajo v SSRS. Rekorderju pa je v nacionalni shemi uspelo privarčevati 3,5 milijona evrov.

Država je za premije doslej namenila 49 milijonov evrov – varčevalci namreč vsako leto prejmejo eno štiriindvajsetino letnih vplačil spodbude za namensko porabo privarčevanih sredstev. Koliko varčevalcev je po preteku varčevalne sheme kupilo nepremičnino v SSRS, ne vedo, ker podatkov o tem ne vodijo. Pravijo pa, da je do konca lanskega leta od pogodbe odstopila petina varčevalcev.

Odprtih terjatev ni

Sklad odprtih terjatev do varčevalcev nima. "V primerih nerednih plačil pogodbenih varčevalnih zneskov, zaradi česar se pogodba prekine, varčevalcu premije ne pripadajo. Vrnejo se mu zgolj njegova privarčevana sredstva s pripadajočimi obrestmi," poudarjajo na SSRS.

Komentarjev 4
  • drmr1980 20:19 03.junij 2013.

    NOVINARJ !!!!Če ste zares pravi raziskovalni novinarji, potem raje preverite, zakaj ob celi vojski pravnikov, ki so zaposleni v javni upravi, SSRS najema odvetniško družbo ČEFERIN !!!???!!!!Za NAŠ denar, na NAŠE stroške !!!! Ob vseh teh varčevanjih, rezih,.... ...prikaži več. se gospoda s SSRSja razmetavajo z denarjem.... KDO tukaj SLUŽI ??? Povprašajete malo Bratovškovo, Zokija, JJja, Viranta.... državljani ZAHTEVAMO odgovore !!!Leva vlada, desna vlada, srednja vlada,... VEDNO ISTO SRANJE !!!

  • samo.jst 09:06 02.junij 2013.

    Pozabili ste napisati, da so premije izplačane IZKLJUČNO v kolikor so sredstva porabljena namensko (nakup, obnova, ureditev, prenova nepremičnine)... aja, mora biti enoten račun za to. Če prineseš cel kup računov od posameznih majstrov to ne velja... btw.Rekorder ...prikaži več - 3.5mio€?? A ne bi kdo poslal davkarijo, da ga malo povpraša po zdravju? Kolikor pomnem je bila shema namenjena izključno fizičnim osebam za reševanje stanovnjskega problema. Leta 2007 so bile dve možnosti 5 ali 10 let. Min mesečni vnos pa 50€. Če je rekorder danes, potem je vzel 5 letno... pa izračunajte, koliko je imel mesečnega pologa! Grobo 50k€ mesečno? Pokažite mi tega fizičnjaka, ki si lahko privošči 50k€ mesečno vlagati v državno shemo!!

  • Lavdan 07:13 02.junij 2013.

    Točno tako.