Slovenija
69 ogledov

V Skandinaviji je del vsakdanjika

Pomivalni stroj Wexiodisk
S pomivalnimi stroji podjetja Wexiodisk sistema Duplus porabimo do štirikrat manj elektrike, vode in detergenta, zaposleni pa imajo za tretjino več časa za ostala opravila.

“V Skandinaviji so zelo redke kuhinje v gostinskih obratih, kjer ni predpomivalnega stroja,” pojasnjuje direktor družbe DSP d. o. o. Matej Kovačič, ki prodaja švedske profesionalne pomivalne stroje Wexiodisk. Na Nizozemskem so denimo tako močno uveljavljeni, da skoraj ne najdemo gostinca brez predpomivalnega stroja, v zadnjem času se z veliko hitrostjo širijo na Češkem, zelo močno se se uveljavili v Avstraliji in tako dalje.

Pri nas so predpomivalni stroji redkejši, saj so se začeli tržiti zelo pozno. “Nekdanji lastniki podjetja Wexiodisk so se odločili, da imajo dovolj veliko tržišče in niso čutili potrebe po širitvi. Nov lastnik pa je začel tudi trženje izven Skandinavije,” pravi Kovačič. Zato se lahko glede na kvaliteto produktov pričakuje podobna slika kot jo vidimo v Skandinaviji, še drugje. 

Prihranimo na času in denarju

Na Švedskem so izračunali, da se pri povprečno obremenjeni kuhinji investicija v nakup predpomivalnega stroja Wexiodisk povrne v roku enega leta. Izračun je narejen za nakup predpomivalnega stroja skupaj s pomivalnim strojem Wexiodisk s sistemom duplus.

Kovačič pojasnjuje, da so izračuni individualni, odvisni tudi od velikosti obrata, od posamezne države in občine, saj imajo različne cene energentov. “Mi imamo denimo cenejšo vodo kot jo imajo v Skandinaviji, zato bi se investicija morda povrnila v dveh letih. To pa je zelo malo v primerjavi z življenjsko dobo, ki je okoli 25 let,” dodaja.

Po meritvah, ki so jih opravili na Švedskem, je potrebno vsaj trideset odstotkov manj ročnega dela zaposlenih, v praksi pa je lahko ta odstotek mnogo višji. “V kakšnem večjem sistemu imamo na račun tega lahko v kuhinji zaposlenega enega manj,” pravi. Koncept predpomivalnega stroja je namreč zasnovan tako, da lahko že strežno osebje, namesto z odlaganjem krožnikov na kupe, te sproti zlaga v košaro in s tem je opravljena večina dela.  

Pomivalno osebje je tako po njegovih izkušnjah manj obremenjeno in svoje delo naredi hitreje, kot če bi moral vso posodo predpomiti na klasičen način. “Če ima kuhinja predpomivalni stroj, zloži posodo v stroj, jo porine noter in ima čas za druge stvari. Poleg tega v tem primeru nima ves čas mokrih rok, zato je ta stroj dodatno prijazen osebju,” pravi. Dodaja, da imajo vsi stroji avtomatski dvig, zato ni naporov za sklepe. 

Prednosti strojev Wexiodisk

Pomivalni stroji Wexiodisk so izdelani skoraj izključno iz nerjaveče pločevine in plastičnih delov skoraj ni. “To pomeni, da potrebujejo ti stroji veliko manj servisov in vzdrževnja, imajo dolge servisne intervale,” pravi Kovačič.

Njihovi stroji imajo zelo dolgo življenjsko dobo, podjetje DSP, ki stroje uvaža, pa izhaja iz servisa, ne iz prodaje. Zato imajo na zalogi v Sloveniji vse rezervne dele, večkrat na leto pa hodijo tudi na izobraževanja na Švedsko. Pojasnjuje, da sta za dobro pomivanje pomembna tudi pravilna montaža in servis, saj lahko v nasprotnem primeru slabo pere tudi zelo dober stroj.

Blagovna znamka Wexiodisk je zelo znana tudi po patentiranem sistemu duplus.

“Običajen pomivalni stroj za en pomivalni cikel porabi tri do štiri litre sveže vode. Tehnologija duplus uporabi le en liter,” opisuje in dodaja, da gre za edinstven sistem, ko ima pomivalni stroj predizpiranje v pretočnem pomivalnem stroju.

Ti sistemi denimo že obstajajo v velikih tračnih tunelskih mašinah. Wexiodisk pa je naredil prvi tak sistem v majhnem pretočnem stroju in dosegel, da se košara pomije z enim litrom vode. To je trikrat ali štirikrat manj kot pri običajnih strojih. Za trikrat ali štirikrat ima tudi nižjo porabo elektrike zaradi ogrevanja vode in nižjo porabo detergenta. Kako izgleda, si lahko ogledate na spodnjem filmčku, v živo pa boste takšno pomivanje videli tudi na sejmu GASTexpo – Sejmi okusov, ki bo na gospodarskem razstavišču od 27. do 30. januarja.  

Zelo znan je tudi njihov stroj na granule, s katerim lahko pomivamo kuhalno posodo, pekače ali pa tudi krožnike. Gre za dražje stroje, primerne za srednje velike ali večje kuhinje. “Koncept delovanja je enak kot pri pomivalnih strojih za belo posodo, le da so v topli vodi poleg detergenta še majhni palstični koščki, ki med pomivanjem letijo v posodo na tak način, da jo peskajo. Tako očisti s posode tudi vse zažgane obloge,” pojasnjuje.