Slovenija
36 ogledov

V skladišču okužba z mišjo mrzlico

rokavice Žurnal24 main
V bolnišnici v Murski Soboti zdravijo bolnika, ki se je okužil z mišjo mrzlico. Gre za 25-letnega moškega. Njegovo stanje je stabilno.

 

Dr. Danijel Grabar iz murskosoboške bolnišnice je za Žurnal24 potrdil, da zdravijo 25-letnega bolnika z mišjo mrzlico. Sprejeli so ga konec prejšnjega tedna.

"Bolnik trpi zaradi glavobolov, ima vročino in krvavitve iz sluznic, vendar njegovo stanje je stabilno. Zadržali smo ga na opazovanju, saj se v primeru te okužbe lahko pojavijo zapleti z ledvicami oziroma odpovedovanje ledvic,“ je povedal dr. Grabar.

Na širšem območju Murske Sobote še niso imeli smrtnega primera zaradi okužbe z mišjo mrzlico. Leta 1992 so ga zabeležili v Novem mestu. Letno v Pomurju zdravijo 3, 4, največ 5 bolnikov.

Moški naj bi se okužil v službenem času, saj dela v skladišču. V skladiščnih prostorih, kjer prisotnost glodalcev ni redkost, se po podatkih zavoda za zdravstveno varstvo pojavi največ tovrstnih okužb.

Pozor pred glodalci!
Povzročitelji bolezni so virusi, ki jih v okolje s slino in iztrebki izločajo glodalci, zlasti miši in voluharice, verjetno tudi podgane in krti. Mišja mrzlica se pojavlja pogosteje poleti pri poljedelcih, torej zlasti na podeželju, pozimi pa tudi v mestih oziroma gosto naseljenih krajih zaradi okuženih predmetov in hrane v shrambah.

Človek se najpogosteje okuži zaradi vdihavanja prahu, ki je okužen z izločki glodalcev (npr. pospravljanje kleti, podstrešja), lahko pa tudi zaradi uživanja okužene hrane ali vode ter pri stiku s kužnino neposredno preko kože (npr. pri kopanju v površinski vodi, stiku z okuženo zemljo).

Prenos iz človeka na človeka ni dokazan.

 

Znaki okužbe
Štiri tedne in več po okužbi se lahko pojavi mrzlica, vročina, glavobol in drugi splošni znaki, krvavitve iz sluznice ustne votline in veznice, krvavitev iz nosu, možen je otrpel tilnik. Pogosta je različno huda prehodna odpoved ledvic.

Okrevanje ponavadi privede do popolne ozdravitve. Pri nezdravljenih bolnikih se smrt pojavi v 5–10 odstotkih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.