Slovenija
13956 ogledov

V Sloveniji: biki gnili pri živem telesu

Trpeči bik Društvo za zaščito konj
Ne le biki, tudi konj živel v grozljivih razmerah. Ko so ga pripeljali iz hleva, ni mogel več stati. Ulegel se je na tla, morali so ga uspavati.

V Društvu za zaščito konj so danes pričakovali konja, ki naj bi ga inšpekcijska služba urgentno odvzela v hlevu iz okolice Trebnjega.

"Tega kar smo videli na licu mesta, si ne morete predstavljati v najhujši grozljivki. Ne bom opisovala vsega, ker bodo slike same povedale. Konja žal ni bilo mogoče rešiti, revež po prihodu iz hleva ni več mogel stati in kljub vsem naporom, da bi ga nekako spravili na prikolico in odpeljali, se je ulegel, vdal v usodo in na koncu po nalogu inšpekcije bil tudi uspavan," opisuje predsednica društva Natalija Nedeljko

Po njenem opisu je bil konj "izkopan iz dreka, saj ga je bilo nemogoče spraviti skozi vrata. Iztrebki so bili natlačeni do 1,20 metra visoko."

Lastnik, ki mu je bil konj odvzet, naj bi imel po besedah Natalije še enega konja, ki ga danes niso našli. Sporočila nam je, da mu bodo pristojne službe uradno velele, naj jim izda lokacijo konja.

"Eno samo trpljenje"

"Že to je bilo hudo, groza pa nas je čakala v hlevu polnem bikov. Ti so stali v svojih iztrebkih in urino dobesedno do trebuha in gnili pri živem telesu. Smrad je bil neznosen, v očeh živali se je zrcalilo eno samo hudo trpljenje," opisuje stanje v hlevu bikov.

Ob tem se zaveda, da je najbrž težko verjeti, da se kaj takšnega dogaja v naših hlevih. Zato je videno tudi fotografirala, vse ostale grozljive slike lahko vidite na Facebook profilu društva.

"Ne lažem. Fotografije si poglejte. Sram me je, da sem človek. Sram je lahko sosede okoli, ki so vedeli, kaj se dogaja, pa niso prijavili. Največja sramota pa leti na veterinarje, tiste ljudi, ki vedo, kaj se po hlevih dogaja, pa niti po svoji uradni dolžnosti, niso prijavili tako hudega trpljenja in zanemarjanja. Pa to ni kje v svetu! To je naša in vaša Slovenija!" je šokirana.

Obenem poziva vse, ki vedo za mučenje konjev, naj jim to prijavijo na info@dzk.si. "Pomagajte z donacijami in prispevki, saj je to naš edini vir financiranja (SI56 1010 0005 0589 375 ali sms na 1919 konji5). Brez tega ne moremo delovati in pomagati njim, ki pomoč potrebujejo," dodaja.

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 15:57 19.april 2019.

    Veterinarska inšpekcija mora nadzirat in ukrepat v takšnih primerih . Vsakoletno obvezno cepljenje je pokazatelj kako kdo ravna z živalmi ! Zakaj inšpekcija ni opravila svojega dela naj preverijo službe zadolžene tozadevno razen ,če niso v istem kotlu . Bojim se slednjega .

  • Jana Bejba 20:25 18.april 2019.

    Sej en rečem za ubogega konja, kakor grdo ravnajo v Lipici, pa ni bilo samo enkrat omenjeno v medijih. Samo, raziskava je pokazala, ki so tukaj v Žurnalu pisali, ko so delali nek eksperiment in to je na neko število ...prikaži več prevoženih kilometrov, ki so nekako zračunali na podlagi določenih hišnih ljubljenčkov, omenjajo konja, da je največji onesnaževalec. Samo niso vključili krave. Če se ne motim, se mora upoštevati poraba vode, ki počasi primanjkuje, in to se dogaja po svetu. Bila oddaja o tem.

  • sonyrio 19:53 18.april 2019.

    Briga take kmetavze za kazni saj bolj "nastradaš" če samo enga bebca mal nabunkaš kot pa za kaj takega. Sramota za odgovorne službe in za vlado, ki bi mogla že zdavnaj zaostrit zakone na področju zaščite živali.