Slovenija
22 ogledov

V Sloveniji eksplozija upokojevanja

Posebni dodatek za socialno ogrožene bo izplačan tudi prejemnikom pokojnin in ne Žurnal24 main
Letos za petino več zahtevkov za upokojitev kot lani, ko smo imeli rekordno število upokojencev.

"V prvi polovici leta se je število zahtevkov za starostno upokojitev zvišalo za 21 odstotkov," je povedal prvi mož Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marjan Papež.

Če se bo podobno gibanje iz prve polovice leta nadaljevalo tudi v drugi polovici letošnjega leta, se bo letos upokojilo skoraj 60 tisoč ljudi. V celotnem lanskem letu je bilo vloženih 49.989 zahtevkov za upokojitev, je razvidno iz letnega poročila Zpiz za leto 2011.

Lani smo imeli rekordno število upokojencev, 569.951. To je bilo dobrih 17 tisoč več kot leto prej in več kot 95 tisoč več kot pred desetimi leti. Za enega upokojenca je lani statistično delalo 1,53 zavarovanca, pred desetimi leti pa 1,80.

Podatki Zpiza:

Komentarjev 7
  • ghz891 21:40 21.julij 2012.

    V Nemčiji so uvedli dodaten "davek na staranje" za mlajše generacije ki gre v pokojninsko blagajno. Verjetno je tudi v interesu vlade da upokojuje, saj so pokojnine neprimerno nižje v primerjavi s plačami in to je še posebej aktualno zdaj ...prikaži več ko je treba "šparat".

  • hud.hren 22:22 20.julij 2012.

    Normalno; povojne generacije okoli leta 1950 okroglo 35.000 rojstev letno, v službo pri dvasetih, v pokoj pri šezdesetih po 40 letih delovne dobe ! Vprašajte se raje, kje je denar, ki so ga ti ljudje vplačevali v pokojninsko blagajno (sorazmerno ...prikaži več napram neto plači tudi 40%) !

  • Oxxo 17:50 20.julij 2012.

    Pisec članka s svojim naslovom tudi zavaja!Veliko zaposlenih po odločitvi vlade se MORA upokojiti! Torej števio ne sme biti presenečenje. Če pa je - potem pa res ne vem ali vlada razume samo sebe in to kar počne?!<br ...prikaži več />In starejši ne smejo biti problem za zaposlovanje mladih. Delovna doba se bo tako podaljšala... in vsi bomo delali dlje. Potreben je razvoj, odpiranje NOVIH delovnih mest in ne kalkulirati kako zaposliti malde na sedanje stanje. Samo razvoj, dobre inovacije, ideje ter finančne spodbude lahko rešijo stanje.