Slovenija
34472 ogledov

V Sloveniji 83-odstotni padec prodaje, na Hrvaškem pa rast

QR Profimedia
Decembra so v Eventimu beležili 83-odstotni upad prodaje vstopnic.

Zaradi sprejema ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so bili koncerti v preteklih dveh letih prestavljeni in velikokrat odpovedani, kar je povzročilo številne težave za organizatorje kot tudi nastopajoče in vse ostale zaposlene v kulturnem sektorju.

Eventim Slovenija, eden vodilnih ponudnikov za prodajo vstopnic v Sloveniji, se po prvem pregledu rezultatov za mesec december 2021 sooča s 83% upadom števila prodaje vstopnic v primerjavi z letom 2019, so sporočili iz družbe.

Strožji ukrepi močno vplivali na prodajo in samo izvedbo

V mesecu novembru 2021 je bilo podjetje ob ponovni rasti okužb in zaostrovanju ukrepov vnovič soočeno z valom odpovedi prireditev in posledično več tisoč zahtevkov za povračilo kupnin.

"Vse to je posledica ukrepov za izvajanje kulturnih dejavnosti oziroma odloka, ki je bil sprejet v začetku novembra 2021, po katerem poleg pogoja PCT in nošenja mask velja, da so javne kulturne prireditve dovoljene izključno s sedišči tako v zaprtih javnih prostorih kot tudi na prostem. V zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči mora biti med obiskovalci zagotovljeno eno prosto sedišče, pri postavljenih sediščih pa mora biti med sedeži najmanj 1,5 metra razdalje," menijo v Eventimu.

V letu 2019 je bilo tako izvedenih 905 dogodkov, v letu 2020 558, lani pa 642. V letu pred epidemijo je bilo prestavljenih 10 dogodkov, leta 2020 se je to število povzpelo na 166, lani pa na 157. Leta 2020 je bilo odpovedanih 261 dogodkov, leta 2021 pa 98.

Veljavni odlok se je sicer konec decembra še dopolnil in zaostril s pogojem, da je na javni kulturni prireditvi dovoljeno največ 750 obiskovalcev.

Zaradi trenutne situacije je ogrožena izvedba vseh pomladnih dogodkov, med katerimi so planirani tudi večji domači in mednarodni izvajalci.

Na Hrvaškem medtem beležijo rast

Medtem so na Hrvaškem kljub podobnim epidemičnim razmeram veljali manj strogi ukrepi, in sicer pogoj PCT in nošenje mask, kar se je poznalo v porastu prometa v mesecu decembru v primerjavi z letom 2019, navajajo na Eventimu. Gibanje epidemije med državama je razvidno tudi na spodnjem grafu:

"Zabeležili smo 18% porast prometa, ki ga lahko pripisujemo bolj sproščenemu vzdušju in želji obiskovalcev po obisku prireditev,'' so še ugotovili.

Komentarjev 7
  • Avatar Malliosena
    Malliosena 00:19 07.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jakec1575 21:43 06.januar 2022.

    Kultura odpira glave. Janša pa ne mara odprtih glav. vec ko jih ima vkleti, bolje se vlada.

  • MK 21:25 06.januar 2022.

    ja fino. hrčkov ni škoda. naj se veselijo, naj se prekužujejo in naj umirajo. bomo Slovenci kupovali njihove nepremičnine. velja enako za genije dr. potrčkota, dr. terška in sodelavcev. komaj čakam, da DARWIN opravi svoje. butli bodo pač šli. +