Slovenija
26726 ogledov

Več kot 800 običajnih Slovencev prejme od države 300 evrov na mesec

Policisti policija Saša Despot
Čeprav njihovo delo ne pritegne toliko pozornosti kot delo rednih policistov, so tudi pomožni policisti tisti, ki prostovoljno pomagajo pri vsakodnevnem opravljanju nalog policijskih enot. V Sloveniji jih je danes več kot 800.

Po podatkih policije je trenutno aktivnih 822 pomožnih policistov, od tega je približno 85 odstotkov moških, 15 odstotkov pa žensk. Opažajo, da se zanimanje za delo v pomožni policiji v zadnjih letih povečuje. "To je razvidno iz števila prijav na javne razpise za nabor kandidatov za pomožne policiste, ki jih je bilo iz leta v leto vse več," nam je povedala Maja Ciperle Adlešič. Leta 2017 se jih je namreč na razpis prijavilo okrog 600, lanskega marca 830. 

V Sloveniji je Zakon o organiziranosti in delu v policiji tisti, ki ureja institut pomožne policije. Pomožne policiste se vpokliče, ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov; ob varnostnih pojavih, ki terjajo vključitev večjega dela policistov; ob naravnih in drugih nesrečah; v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost; za zavarovanje državne meje; v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja in še za varovanje določenih oseb, prostorov in objektov državnih organov ali tujih predstavništev ter objektov policije. 

Pomožni policisti imajo v času opravljanja službe vsa policijska pooblastila, ki obsegajo vse od nadzora in urejanja prometa ter varovanja življenj, osebne varnosti in premoženja ljudi do nalog ob naravnih in drugih nesrečah ter možnosti odvzema prostosti. Uporabljajo lahko tudi prisilna sredstva. Pomožne policiste se potrebuje nenehno, kar potrjuje tudi predstavnica odnosov z javnostmi, ki pravi, da jih vsakodnevno vpokličejo za opravljanje nalog policije. 

Pomožni policisti so za svoje delo in pripravljenost plačani, natančni izračun ureja uredba. Za vsak dan pripravljenosti prejmejo okoli 10 evrov, kar v mesecu dni znese okoli 300 evrov. Izračun je vezan na trenutno veljavno minimalno plačo (1.235 evrov bruto).

Ko opravljajo delovne naloge policista, so plačani v sorazmerju s plačo javnega uslužbenca v 24. plačnem razredu, ki znaša bruto 1.134 evrov na mesec (do 25. plačnega razreda so v javni upravi zneski celo nižji od minimalne plače). S 1. junijem se bosta zaradi dviga minimalne plače za okoli 50 evrov oba zneska nekoliko povišala.

Tudi za kandidate pomožne policije obstajajo omejitve

Za sodelovanje v pomožni policiji obstajajo tudi omejitve. Sodelujejo lahko tako moški kot ženske od 18. do 60. leta starosti, ki morajo imeti opravljeno najmanj srednjo strokovno ali srednjo splošno izobrazbo. Kandidat ne sme imeti dvojnega državljanstva ali biti obtožen kaznivega dejanja, prav tako ne sme biti član politične stranke. Prednost imajo osebe, ki pri preverjanju psihofizičnih sposobnosti dosežejo boljše rezultate. Potrebno je tudi veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije. 

O izboru kandidatov za pomožne policiste odloča tričlanska komisija, ki jo imenuje generalni direktor policije. Kandidat je s policijo v pogodbenem odnosu, ni pa v delovnem razmerju z njo. Upravičen je do plačila za čas usposabljanja, drugih prejemkov in povračil stroškov v zvezi z usposabljanjem. 

Potrebno je redno usposabljanje

Usposabljanje je razdeljeno na dva dela, teoretičnega in praktičnega. Med praktičnim delom kandidati pridobijo praktična znanja s področja preiskovanja kaznivih dejanj, odkrivanja in sankcioniranja cestnoprometnih prekrškov, kršitev javnega reda in miru kot tudi drugih kršitev. "Prav tako dobijo vpogled v delovanje policije na lokalni ravni, delu na policijski postaji, nošenju uniforme kot tudi uporabi in skrbi za materialno tehnična sredstva policije."

Tudi po tem, ko tričlanska komisija izbere kandidate, so se pomožni policisti dolžni udeleževati nadaljevalnega oziroma dopolnilnega usposabljanja vsako leto, praviloma med konci tedna. 

Lani se je tik pred začetkom izvedbe osnovnega usposabljanja pomožnih policistov postopek nenadno prekinil. Razlog so bile poplave, zaradi katerih so se znižala proračunska sredstva za leti 2023 in 2024, med njimi tudi policijska sredstva, zato od takrat Policija ni objavila nobenega razpisa v povezavi s pomožnimi policisti. 

Komentarjev 18
  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:18 11.maj 2024.

    Butla, ki naslavlja tukajšnje prispevke bi vprašal, če so zanj pomožni policisti običajni Slovenci??? To potem pomeni, da lahko vsak Slovenec, kadar se mu pač zljubi, za hobi postane pomožni policist in po tem takem smo pomožni policisti lahko vsi ...prikaži več in lepo pazimo sami nase, Policije pa potem sploh ne potrebujemo, le država pa naj vsakemu mesečno redno nakaže po 300 eur!!!

  • Ender3 10:55 11.maj 2024.

    Srbi imajo vzporedno s policijo še žendarmerijo pa je kriminalna koliko hočeš..

  • Avatar lopov
    lopov 09:17 11.maj 2024.

    IMAJO TUDI Dilersko pomožno organizacijo ki razprodaja zaseženo drogo in denar gre v Črni fod... tako temu pravijo denar je namenjen za policite ki se jim kaj zgodi za razna financiranja... dilerji pa so skesanci dilerji ki so jih ujeli ...prikaži več pri dilanju... dajo jim možnost prostega gibanja z drugo idetiteto v drugem kraju slovenije.. so sicer pod policiskim nadzorom.. vedar bolje 3/5 let živeti na prostosti kot za rešetkami... tako to deluje.. ste kdaj kje zasledili da se droga uničila, sežgala