Slovenija
6 ogledov

V Sloveniji na leto med 25 in 30 samomorov

Geslo letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora je, da se samomorilstvo Žurnal24 main
Svetovni dan tudi kot opomin na to, da Slovenija spada med države z najvišjim številom samomorov na svetu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2003 razglasila 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora, saj samomorilnost postaja vedno večje breme razvite družbe. Tema letošnjega dneva je preprečevanje samomora skozi različna življenjska obdobja. Prav slednje je še kako pomembno za Slovenijo, saj ta spada med države z najvišjim samomorilnim količnikom – med letoma 1997 in 2005 je bilo v Sloveniji na 100.000 prebivalcev med 25 in 30 samomorov na leto.

Leta 2000 si je življenje vzelo milijon ljudi

Med glavnimi dejavniki samomorov so družinske in osebnostne krize ter neprepoznane in nezdravljene depresije. © iStock

 
Po podatkih WHO si je leta 2000 vzelo življenje približno milijon ljudi. Večina od njih si je sodila zaradi družinskih in osebnostnih kriz ter neprepoznane in nezdravljene depresije. Znotraj te duševne motnje so namreč najbolj ogroženi predvsem tisti, ki so samomor že poskušali narediti.


Samomor se pojavlja v vseh življenjskih obdobjih
 
Čeprav je skrb za preprečevanje samomorov med mladostniki upravičena in so raziskave na tem področju prinesle dobre rezultate, z združenja opozarjajo, da se samomorilno vedenje, ki vodi v samomor, pojavlja v vseh življenjskih obdobjih. V skorajda vseh državah vsako leto največ samomorov naredijo prav odrasli in starejši. Sicer pa je bil najvišji samomorilni količnik  v Sloveniji ugotovljen leta 1984, in sicer več kot 36 umrlih na 100.000 prebivalcev na leto. Najnižji je bil v letih 2004 in 2005, ko se je številka prvič po letih 1965 in 1966 spustila pod 26, kažejo podatki inštituta za varovanje zdravja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.