Slovenija
22858 ogledov

V Sloveniji: Ne boste verjeli, kakšno težavo imajo ukrajinske družine

Begunci Ukrajina Epa
Ko z grozo opazujemo dogajanje v Ukrajini in smo veseli slehernega rešenega življenja, so razmere za begunce tudi v Sloveniji ponekod porazne.

Prostovoljka, ki pomaga tudi beguncem iz Ukrajine, nam je sporočila novo težavo. Ukrajinke in njihove družine potrebujejo za uveljavljanje finančne pomoči tudi bančni račun. A jim tega po besedah prostovoljke (ime je znano uredništvu) nočejo nikjer odpreti. 

Kot piše na vladni strani za pomoč beguncem iz Ukrajine, sta res za uveljavljanje finančnih pomoči potrebni davčna številka in bančni račun. "Za davčno številko lahko zaprosite že pred pridobitvijo začasne zaščite. Potrebno je izpolniti obrazec DR-02, ki ga oddate na finančnem uradu," opisujejo. 

Za odprtje bančnega računa potrebujete identifikacijski dokument (izkaznico začasne zaščite, potni list), potrdilo o prijavljenem prebivališču in davčno številko. Račun lahko odprete na katerikoli banki.

Ker se to po besedah prostovoljke v praksi ni izkazalo za točno, smo informacije preverili tudi pri Banki Slovenije in bankah po Sloveniji. 

Gre za poslovno odločitev banke

"Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPLASSIED), ki ureja to področje, načeloma ne pozna omejitev v zvezi z odpiranjem transakcijskega računa pri banki (oziroma hranilnici). Ob tem pojasnjujemo, da gre pri odpiranju transakcijskega računa za poslovno odločitev banke, ali bo z določeno stranko poslovno sodelovala ali ne," so za Žurnal24.si odgovorili pri Banki Slovenije.

Begunci Ukrajina | Avtor: Epa Epa
Dodajajo, da ne glede na zgoraj navedeno splošno ureditev, pa ima fizična oseba oziroma potrošnik pod določenimi pogoji možnost dostopa do osnovnega plačilnega računa: "Do osnovnega plačilnega računa je v skladu z ZPlaSSIED upravičen vsak potrošnik, ki zakonito prebiva v Evropski uniji, vključno s potrošnikom brez stalnega naslova in prosilcem za azil ter potrošnikom, ki mu dovoljenje za bivanje ni bilo odobreno, vendar njegov izgon iz pravnih ali dejanskih razlogov ni mogoč."

Pojasnjujejo še, da morajo snovni plačilni račun potrošnikom ponujati vse banke s sedežem v RS, ki vodijo plačilne (transakcijske) račune potrošnikov: "Prošnjo za odprtje osnovnega plačilnega računa mora banka (oziroma hranilnica) sicer zavrniti, kadar bi odprtje takšnega računa povzročilo kršitev določb zakona, ki ureja preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Poleg tega pa ima banka možnost, da zavrne prošnjo potrošnika za odprtje osnovnega plačilnega računa tudi (in samo) v primerih, ki so izrecno določeni z zakonom (sedmi odstavek 181. člena ZPlaSSIED)."

Ob tem še opozarjajo, da morajo potrošniki eksplicitno zahtevati odprtje osnovnega plačilnega računa, in ne le transakcijskega računa. Banka osnovni plačilni račun ponuja v obsegu, kot ga sicer ponuja v okviru svojega poslovanja.

Račune ponujajo celo zastonj

V petek popoldan sta nam na novinarska vprašanja hitro odgovorili dve banki; Nova KBM in NLB. 

"Tudi v NLB z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v Ukrajini in po najboljših močeh skušamo pomagati beguncem, ki so ali pa še bodo zatočišče poiskali v Sloveniji. Beguncem iz Ukrajine, ki so ali pa še bodo pri NLB odprli račun za nerezidente, nudimo brezplačno uporabo paketa storitev za tri mesece.  Račun nerezidenta jim odpremo po preučitvi ustreznosti in popolnosti vseh zakonsko zahtevanih predloženih podatkov, in sicer v poslovalnici, ki je najbližja njihovem začasnem bivališču," so nam pojasnili pri NLB.     

Dodajajo, da je NLB Skupina priskočila na pomoč tudi z donacijo v višini 30.000 evrov za pomoč organizacijam, ki pomagajo prebivalcem Ukrajine.

"V Novi KBM se zavedamo, kako pomembno je opravljanje vsakodnevnih bančnih opravkov, ne glede na situacijo, v kateri se je znašla stranka. Ker si prizadevamo za enostavne in strankam prijazne rešitve, smo se odločili, da bomo bančno poslovanje olajšali ukrajinskim državljanom, ki se zaradi razmer v njihovi državi trenutno nahajajo v Sloveniji. Ukrajinski državljani, ki pridobijo status osebe z začasno zaščito, lahko ob predložitvi ustrezne dokumentacije na Novi KBM brezplačno odprejo osnovni plačilni račun, ki omogoča tudi dostop do spletne in mobilne banke Bank@Net. To lahko storijo v kateri koli poslovalnici Nove KBM," pa opisujejo pri Novi KBM.

Prav tako Nova KBM do vključno 10.6.2022 strankam, ki bodo na bankomatih Nove KBM dvigovale gotovino s karticami, izdanimi v Ukrajini, ne bo obračunavala nadomestila za dvig gotovine, ki ga sicer zaračuna za dvig gotovine tujim izdajateljem plačilnih kartic.  

Ob tem Nova KBM prihodnje tri mesece, do vključno 10. junija 2022, svojim strankam, ki so fizične osebe, omogoča brezplačna nakazila v Ukrajino, kar pomeni, da za transakcije iz osebnih računov, ki jih bodo izvedle stranke Nove KBM v Ukrajino, ne bomo obračunali nadomestila oziroma bo nadomestilo vrnjeno stranki na njen osebni račun.

Od ostalih bank odgovora še nismo prejeli, smo pa vsem novinarska vprašanja pošiljali v petek. 

Slovenska reprezentanca v vaterpolu Posebno povabilo Šport Slovenija vendarle na Evropskem prvenstvu! Zamenjala bo Rusijo! Dick Marty Dick Marty Svet "Prejel sem klic policije, ki me je obvestila, da mi grozijo s smrtjo"