Slovenija
8712 ogledov

V Sloveniji nič več "slim" cigaret, to je razlog

Cigareta, kajenje Profimedia
Na embalaži je premalo prostora za zdravstvena opozorila.

V Sloveniji t. i. "slim" cigaret od začetka prejšnjega tedna ni več naprodaj, so za Delo potrdili na tržnem inšpektoratu. Distributerji sami in tržni inšpektorji so zaplenili vse izdelke in jih umaknili s trga.

Razlog za to naj bi bila zdravstvena opozorila na embalaži tobačnih izdelkov, ki morajo biti po zakonu široka vsaj 20 milimetrov. Na zavojčkih "slim cigaret" pa teh standardov ne dosegajo, zato bodo morala tobačna podjetja prilagoditi embalažo slovenskemu trgu, če bodo želela še naprej tržiti te izdelke. 

Če ne dosegajo standardov, globa in odvzem izdelkov

Zakon je sicer v veljavi že od leta 2017, določila naj bi začela veljati postopoma, do 1. januarja 2020. Če so inšpektorji prodajalcem nekaj časa še pogledali skozi prste, so konec septembra in v začetku oktobra lani začeli intenzivno preverjati ustreznost opozoril na embalaži. 

"Pri koordiniranem nadzoru, ki smo ga izvajali v septembru, smo preverjali zdravstvena opozorila (namestitev, vsebina, velikost, širina …) ter enotno embalažo cigaretnih zavojčkov (barva, ovoj, zavojčka, trak za odpiranje, navedbe znamke in imena cigaret, podatki o proizvajalcu …). Po določilih Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je prekršek storjen, če zavezanec daje na trg tobačne izdelke in brezdimne tobačne izdelke, ki ne izpolnjujejo pogojev glede označevanja, embalaže, splošnih opozoril, informativnih sporočil in sestavljenih zdravstvenih opozoril," so zapisali v poslovnem poročilu za leto 2022.

Sledi globa in odvzem spornih izdelkov.

Visoke globe, do 33 tisočakov

Kot so pojasnili v poročilu, so opravili 24 pregledov pri 16 različnih trgovcih. "Pri nadzorih smo najprej ugotovili, da so se v prometu nahajale cigarete določenih znamk, ki so imele na zavojčkih - poleg podatkov, ki so lahko navedeni: ime proizvajalca, naslov proizvajalca, elektronski naslov proizvajalca in telefonska številka proizvajalca - še 'Proizvod, Proizvedeno v EU', kar ni v skladu z določbami Pravilnika o enotni embalaži tobačnih izdelkov," so razložili.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so v treh prodajalnah odvzeli 657 zavojčkov cigaret - vse istega proizvajalca.

Preglede so nadaljevali z nadzorom zdravstvenih opozoril pri različnih trgovcih in ugotovili, da "slim" cigarete ne dosegajo zahtevanih standardov.

"Zaradi ugotovljenih nepravilnosti smo slim cigarete odvzeli v 12 prodajalnah. Skupaj smo odvzeli 2517 zavojčkov cigaret 9 različnih znamk štirih različnih proizvajalcev. V sklopu koordiniranega nadzora smo zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri navedbi proizvajalca ter širini splošnega opozorila in informativnega sporočila skupaj opravili 15 zasegov, pri katerih smo odvzeli 3174 zavojčkov cigaret. Vsem kršiteljem smo izdali prekrškovno odločbo. Odvzete tobačne izdelke bomo po pravnomočnosti odločb komisijsko uničili," so takrat napovedali.

Denarne kazni so visoke: od 4000 do 33.000 evrov za pravno osebo in od 800 do 2000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

V zadnjem tednu maja so napovedali ponovni nadzor nad označevanjem in embalažo, zato so, najverjetneje v izogib visokim kaznim, številni distributerji kar sami umaknili "slim" cigarete iz prodaje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Ender3 14:52 06.junij 2023.

    Klinčke prepovedat.. kaj pa bo z odvisniki od njih..?

  • bi_ba 12:40 06.junij 2023.

    Tudi ples vseh vrst bo kmalu prepovedan.

  • Pišmevuh 12:26 06.junij 2023.

    Za Nobelovo nagrado. Ciganom so pregledali zavojčke?