Slovenija
23 ogledov

V Sloveniji novi primer vraničnega prisada

Na Štajerskem je udaril vranični prisad. Žurnal24 main
Na območju Postojne novi primer vraničnega prisada. Na kmetiji so že uvedli vse ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

V Sloveniji je bil potrjen nov primer vraničnega prisada, bolezen so ugotovili včeraj pri poginuli kravi na kmetiji v naselju Šmihel pod Nanosom. 

Z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so sporočili, da so bili na kmetiji takoj uvedeni ukrepi zu preprečevanje širjenja in izkoreninjenja bolezni, vsi ti ukrepi pa med drugim obsegajo prepoved premikov, razkuževanje in cepljenje. Ker gre za zoonozo, so o pojavu obvestili tudi zdravstveno službo, so še sporočili z omenjene uprave.

Opravili so tudi epizootiološko preiskavo, na podlagi katere je Državno središče za nadzor bolezni določilo novo območje vraničnega prisada.

Novo območje zajema naselje Šmihel pod Nanosom, na njem pa bodo morali v prihodnjih 50 letih izvajati zaščitne ukrepe za preprečevanje pojava in širjenja bolezni, to pa pomeni preventivno cepljenje dovzetnih živali, ki se pasejo na območju ter živali, ki se krmijo s krmo, ki od tam. 

Na območju Postojne je zaradi vraničnega prisada že avgusta poginilo sedem telic z istega pašnika.

dezurni@zurnal24

 

 

Komentarjev 2
  • jezero 08:00 12.december 2015.

    In sedaj bodo področni veterinarji morali cepiti vse živali tam naokrog vsaj 100 let. Ne bodo se pritoževali.

  • Avatar Bianca Zvorc
    Bianca Zvorc 23:00 10.december 2015.

    Čaj je da postanemo vegani, za nas, za planet in za vse te uboge živali... Znanstveniki dnevno dokazujejo vse bolj škodiljivost živalskih productov in škodlijovst masovnega gojenja živali na naš planet in prihodnjost človeštva... V Parizu seveda samo spet nakladajo ...prikaži več korporacije neumnosti :(