Slovenija
28 ogledov

V Sloveniji potrdili primer ptičje gripe

Po koprski vpadnici maširali labodi. Bralec Žurnala24
Uprava za varno hrano je potrdila primer ptičje gripe na Pragerskem. V Evropi se je sicer že lani oktobra pojavila visokopatogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8.

Virus so zaznali pri treh labodih, ki so poginili pri ribnikih na Pragerskem med 30. 12. in 1. 1. 2017. Veterinarsko-higienska služba je labodom odvzela vzorce (bris kljunske votline in kloake). Nacionalni veterinarski inštitut v Ljubljani (NVI) pa je danes pri vzorcih poginulih ptic potrdil prisotnost virusa AI H5N8. Preiskave za določitev stopnje patogenosti še potekajo.

Pristojni so virus, ki se širi po Evropi, spremljali že dlje časa. Bolezen v naši bližini je bila najprej potrjena na Madžarskem pri labodu grbcu, najdenem pri jezeru Fehér-tó v županiji Csongrád. Čez nekaj dni so madžarske oblasti obvestile Evropsko komisijo še o pojavu HPAI H5N8 na gospodarstvu z več kot 10.000 pitovnimi purani, ki se nahaja v županiji Békés.

Virus se je nato razširil po skoraj vseh državh v Evropski uniji. Nizozemska in Italija sta pri prostoživečih pticah potrdili tudi visokopatogen podtip aviarne influence H5N5.

Posebni ukrepi za preprečevanje širitve virusa

"Bolezen se je pojavila pri divjih pticah, kjer ukrepov ne moremo izvajati," je povedal Janez Posedi in dodal, da je zdaj pomembno preprečiti, da bi se bolezen prenesla s prostoživečih ptic na perutnino in ptice v ujetništvu. "Gre za virus, ki je zelo nalezljiv," je opozoril Posedi, ki je javnost pozval, naj dosledno upošteva predvidene ukrepe, saj je le od rejcev in ostalih posameznikov odvisno, kako se bo virus širil.

Državno središče za nadzor bolezni je sprejelo sklep, da se na območnih uradih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Rejce ob tem pozivajo tudi, naj bodo pozorni na zdravje perutnine in ptic. V objektih, kjer se izvaja reja perutnine, naj se zadržujejo samo ljudje, ki so zadolženi za krmljenje živali. 

Tudi na preostalem ozemlju Slovenije je priporočljivo zadrževanje perutnine oziroma krmljenje in napajanje v zaprtih prostorih. 

Prepoved krmljenja vodnih ptic!

Prav tako ni dovoljeno krmljenje prostoživečih vodnih ptic. "S tem ukrepom se zmanjša nepotrebno koncentriranje ptic in virusov AI na posameznih mestih in možnost prenosa virusa na perutnino in ptice v ujetništvu s prostoživečih vodnih ptic preko kontaminirane obutve in obleke," pojasnjujejo pristojni.

V primeru, da naletite na mrtve vodne ptice in ujede, pristojni pozivajo, da obvestite Veterinarsko-higiensko službo. Ob tem so opozorili tudi sprehajalce, naj se mrtvih ptic ne dotikajo z golimi rokami.  

"Naša živila so varna in zdravstveno neoporečna"

V Perutnini Ptuj od sredine novembra izvajajo zaščitne ukrepe, s katerimi so dosegli popolno izolacijo vzrejnih in predelovalnih obratov od divjih ptic in druge perjadi v celotni proizvodni verigi. "Vsa živila Perutnine Ptuj so varna in zdravstveno neoporečna," so zagotovili za STA. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Zmago 09:36 05.januar 2017.

    Ja in koliko so kaj stari in težki poginuli labodi ??

  • Zmago 18:50 04.januar 2017.

    Zanimivo. Prepovedano krmljenje, nizke temperature, led .................... potem se pa čudijo in vzganjajo SciFi če kak labod gagne od izčrpanosti. ????

  • h3o 16:52 04.januar 2017.

    izvira pa iz nemćije!