Slovenija
5423 ogledov

V Sloveniji prodajo vse manj tobačnih izdelkov

cigareta Saša Despot
V Sloveniji so v lanskem letu pobrali nekaj manj trošarin, opazen je tudi dvoodstotni padec prodaje tobačnih izdelkov.

Na Finančni upravi RS so v lanskem letu, v primerjavi z letom 2018, pobrali nekaj manj trošarin. Razlike so, kot pravijo, nastale predvsem zaradi zmanjšanja predpisane trošarine za vsa pogonska goriva, ki so jo sprejeli 22. 5. 2018. "Npr. za plinsko olje za pogon se je trošarina iz 426,05 zmanjšala na 392,72 evrov za tisoč litrov, za najbolj prodajani motorni bencin pa iz 507,80 na 478,29 evrov za tisoč litrov," ponazorijo.

Opaziti pa je tudi manjšo porabo tobačnih izdelkov. Ta se je v letu 2019 v primerjavi z letom prej zmanjšala za slaba 2 odstotka, pravijo na Finančni upravi RS. Ocenjujejo, da je to posledica Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) in ukrepov za zmanjšanje kajenja.

Cilj: zmanjšanje potrošnje tobačnih izdelkov za 30 odstotkov

Na ministrstvu za zdravje so z rezultati zadovoljni. "Ob pripravi zakonskih sprememb leta 2016 smo si v Sloveniji zastavili cilj, da s celovitim pristopom na področju nadzora nad tobakom ter skladno s predlogom Resolucije nacionalnega plana zdravstvenega varstva 2016–2025 "Skupaj za družbo zdravja" do leta 2025 zmanjšamo potrošnjo tobačnih izdelkov za 30 odstotkov, kar je tudi cilj Globalne strategije SZO za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni," uvodoma pojasnijo in dodajo, da so prav zato uvedli "nabor učinkovitih zakonskih ukrepov, med katerimi je pravkar stopila v veljavo enotna embalaža". 

Enotna embalaža cigaret | Avtor: Ministrstvo za zdravje Enotna embalaža cigaret Ministrstvo za zdravje
2-odstotni upad po njihovem mnenju tako kaže, da gremo v pravo smer. Četudi "strastnih" kadilcev najbrž niso prepričali, so primarni cilji drugod. "Večji upad se pričakuje predvsem na račun zmanjševanja začetkov kajenja med otroci in mladostniki, na kar najbolj vplivajo ukrepi, kot je na primer enotna embalaža. Ta ukrep je bil sprejet prav s tem namenom, a njegovih rezultatov še ne moremo pričakovati," pojasnjujejo.

Svetovna zdravstvena organizacija med najbolj učinkovite ukrepe celovitega pristopa sicer uvršča tudi cenovne in davčne ukrepe za zmanjševanje povpraševanja po tobačnih in povezanih izdelkih, a cena tobačnih izdelkov je, v primerjavi z najuspešnejšimi državami EU, po mnenju ministrstva za zdravje še vedno prenizka. Zato si bodo, obljubljajo, še naprej prizadevali za uvedbo takih davčnih ukrepov, ki bodo prispevali k zmanjšanju finančne dostopnosti teh izdelkov.

Lani so odvzeli 13 dovoljenj

Pomemben ukrep, ki ga je uvedla nova zakonodaja z namenom boljšega nadzora nad prodajo tobačnih izdelkov mladoletnim in s tržnim komuniciranjem na področju tobaka, je tudi uvedba dovoljenj za prodajo. Na ministrstvu za zdravje so izdali že več kot 6 tisoč dovoljenj za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, a so se ponekod pojavile kršitve. Seznam izdanih dovoljenj in seznam prepovedi prodaje, ki so bile izrečene zaradi ugotovljenih kršitev prepovedi prodaje mladoletnim, pa je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje: https://www.gov.si/teme/kajenje-in-tobak/. V lanskem letu je bilo za 6 mesecev odvzetih 13 dovoljenj na mestih prodaje.

Dovoljenje se v primeru ugotovljenih pravnomočnih kršitev prepovedi prodaje mladoletnim in prepovedi oglaševanja lahko začasno odvzame. Ob tretji pravnomočni kršitvi pa se dovoljenje odvzame in prepove ponovna pridobitev dovoljenja (trajna prepoved). Če poslovni subjekt prodaja tobak, tobačne ali povezane izdelke v poslovnem prostoru brez dovoljenja, se mu izreče trajna prepoved pridobitve dovoljenja. Poleg tega se kršitelja kaznuje tudi z globo 50 tisoč evrov (pravna oseba in samostojni podjetnih posameznik) in 5 tisoč evrov (odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika), je na svoji uradni spletni strani zapisalo ministrstvo za zdravje. 

kajenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Novi programi izobraževanja in ozaveščanja

"Ob sprejemanju nove zakonodaje se je ministrstvo za zdravje uspešno dogovorilo z ministrstvom za finance, da za zmanjševanje kajenja namenimo več javnih sredstev. Ta se razdeljujejo v okviru javnih razpisov za redno sofinanciranje programov nevladnih organizacij za preprečevanje začetka kajenja in za opuščanje kajenja," razložijo. Gre za programe izobraževanja in ozaveščanja javnosti, vključno z najbolj ogroženimi skupinami, kot so npr. otroci in mladostniki ali nosečnice, programe za opuščanje kajenja, programe povezovanja in mreženja nevladnih organizacij na področju tobačne politike, vključno s programi spremljanja izvajanja področne zakonodaje v lokalnih okoljih. "Nekateri od omenjenih programov, ki smo jih sofinancirali v obdobju 2017 do 2019, so bili nagrajeni za izjemne dosežke s strani Evropske Komisije in Svetovne zdravstvene organizacije," se pohvalijo na ministrstvu.

Od leta 2017 dalje sicer ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Policijo in nevladnimi organizacijami v podporo izvajanju zakonodaje izvaja tudi preventivno kampanjo, ki je namenjena ozaveščanju in informiranju javnosti glede škodljivosti kajenja v vozilih v navzočnosti mladoletnih. "Ozaveščanje poteka s pomočjo televizijskih oglasov, radijskih oddaj, plakatov, letakov, ki jih voznikom delijo policisti in preko socialnih omrežij. Aktivnosti se intenzivneje izvajajo vsako leto septembra. Njihov namen je tudi širše opozarjanje na nevarnosti pasivnega kajenja v zaprtih prostorih, tudi v stanovanjskih prostorih," pravijo.

Obenem ministrstvo financira tudi delovanje brezplačne telefonske številke za pomoč pri opuščanju kajenja - 080 2777, ki je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov. "V letu 2017 smo z dodatnimi sredstvi razširili delovanje tako, da deluje vse dni v tednu, tudi ob nedeljah in praznikih, med 7.00 in 10.00 ter 17.00 in 20.00," dodajo.  

Kajenje v nosečnosti | Avtor: Profimedias Profimedias
V začetku letošnjega leta pa bo Vlada RS sprejela desetletno strategijo na področju nadzora nad tobačnimi in povezanimi izdelki, ki med drugim vključuje ukrepe in aktivnosti za učinkovito izvajanje in nadzor nad sprejeto zakonodajo, redno nadgradnjo zakonodajnih ukrepov v skladu z evropskimi direktivami, Okvirno konvencijo Svetovne zdravstvene organizacije, najnovejšimi znanstvenimi dokazi, ostalimi priporočili stroke in primeri dobrih praks.

"Strategija ob ukrepih, ki jih je prinesel novi zakon in povečanje finančnih sredstev za delo nevladnih organizacij in javnih zavodov, predlaga več sodelovanja s šolstvom za nadaljnje zmanjševanje kajenja med otroci in mladostniki ter ukrepe za zmanjšanje finančne dostopnosti do tobačnih izdelkov. Vključuje tudi spremljanje in ukrepanje za preprečevanj črnega trga s tobačnimi izdelki, razvoj programov za posebej ranljive skupine ter skupnostni pristop za zagotavljanje okolja, ki prispeva k manjši porabi. Vse to bo zahtevalo bolj intenzivno sodelovanje z drugimi resorji in tudi lokalno skupnostjo. Strategija vključuje tudi vrednotenje ukrepov in aktivnosti, saj le tako lahko računamo na večjo učinkovitost v prihodnje," še pravijo. 

Potrošniki si želijo kadilske izkušnje z manj škodljivimi izdelki

Tudi v Tobačni Ljubljana opažajo, da število kadilcev v Sloveniji rahlo upada, a pravijo, da se spremembam vseskozi prilagajajo. "Opažamo, da si potrošniki želijo kadilske izkušnje, a z izdelkom, ki bi bil manj škodljiv za njihovo zdravje. Prav s tem razlogom se naše podjetje globalno usmerja v razvoj in trženje izdelkov naslednje generacije, in sicer izdelkov za vejpanje blu, tobaka za segrevanje Pulze in drugih," naštejejo.

Elektronska cigareta | Avtor: Profimedias Profimedias
Kajenje To je razlog Svet Prepoved kajenja na avtobusnih postajah in postajališčih kajenje Bo delovalo? Zdravje Kadilcem odklenkalo: V veljavi zaenkrat zadnji protikadilski ukrep
Komentarjev 4
  • kapibara 10:45 03.februar 2020.

    Opazne 2 % padec trošarin, od prodaje cigaret..pa opažen 300% porast prodaje tobaka iz BiH, a i šire...

  • maresem 10:13 03.februar 2020.

    10e škatla, pa naj se zakajajo kreteni smrdljivi.

  • Avatar ovca
    ovca 09:09 03.februar 2020.

    :) :) :) večina jih neha kaditi, ne zaradi slikc na škatlicah (dobijo se ovitki), ne zaradi blebetanja, kako slabo vplivajo na naše zdravje (vsi vemo, kako se dela statistika) ampak zaradi slabe ekonomske situacije večine državljanov!!! Torej, nehajte obračati ...prikaži več realnost in seveda operirati s političnimi floskulami!