Slovenija
967 ogledov

V Sloveniji trenutno kužen vsak 25. prebivalec

Koronavirus Epa
"Zaradi prehoda na nov režim testiranja reprodukcijskega števila R v prehodnem obdobju ne bo možno verodostojno izračunati na osnovi dnevnega števila pozitivnih testov," pojasnjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).

Na Institutu Jožef Stefan dnevno pripravljajo projekcije širjenja covida-19 v Sloveniji. Če bodo ukrepi za omejevanje novega koronavirusa s 16. oktobra delno učinkovali, ukrepi z 20. oktobra pa polno in bodo uspeli zaustaviti širjenje epidemije, bi število hospitaliziranih po njihovi današnji napovedi počasi upadalo po 4. novembru, na intenzivni negi bi počasen upad beležili po 10. novembru.

covid-19 Zdravje Zdaj tudi uradno, podatki so zelo slabi

Nov režim testiranja

"Zaradi prehoda na nov režim testiranja reprodukcijskega števila R v prehodnem obdobju ne bo možno verodostojno izračunati na osnovi dnevnega števila pozitivnih testov, zato tako izračunanega R do nadaljnjega ne podajamo več, prav tako tudi ne s testi povezanih napovedi," pojasnjujejo na IJS. Grobo ocenjen R na osnovi števila hospitaliziranih je približno R=2, podvojitveni čas pa približno 7 dni.

Ob optimistični predpostavki, da bodo ukrepi z 16.10. le delno prijeli, ukrepi z 20.10. pa polno ter uspeli zaustaviti širjenje epidemije  in bo reprodukcijsko število pod 0,9, se po njihovih navedbah nakazujejo naslednje maksimalne številke ob navedenih datumih: 793 hospitaliziranih 4. 11., potem počasen upad in 211 na intenzivni negi 10. 11., potem pa počasen upad.

Bolj, ko bodo prijeli ukrepi z 16.10., nižje bodo te maksimalne številke, kar bomo lahko spremljali v naslednjih dneh.

IJS

Projekcija IJS | Avtor: IJS IJS

V napovedi za bolnice so optimistično predpostavili, da ukrepi s 16.10. le delno primejo, da pa bodo ukrepi z 20.10. dovolj učinkoviti in bodo uspeli R spustiti na 0,9. Do takrat pa bo epidemija sledila trenutni dinamiki z R=2,0. Predstavljen je tudi scenarij za primer, da ukrepi z 16.10. primejo (R=0,9), in scenarij, da dosedanji sprejeti ukrepi ne bodo prijeli (po 20.10. še naprej R=2,0). "Pričakujemo, da bo vpliv ukrepov z 16.10. v naslednjih dneh naraščal in se bodo posledično maksimalne vrednosti napovedi zmanjševale. Bolnice se polnijo že preko ukrepov s 16.10., torej ti ukrepi žal niso uspeli spustiti R na 0,9. Upamo, da bodo ukrepi z 20.10. uspeli spustiti R vsaj pod 1. Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi," pojasnjujejo.

Projekcija IJS | Avtor: IJS IJS

Okužil se je vsak 14 Slovenec ali Slovenka 

V prvem valu se je okužil približno odstotek prebivalstva, kar pomeni približno vsak 100. prebivalec. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec, opisujejo na IJS.

V drugem valu se je do zdaj okužilo približno šest odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 17. prebivalec. "Trenutno je delež kužnih približno štiri odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec, in hitro raste," opozarjajo. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno sedem odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 14. prebivalec.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 14:12 30.oktober 2020.

    Ministrstvo za ustrahovanje in zavajanje ljudstva ....kdo je kdo ?

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 12:44 30.oktober 2020.

    Laž.

  • Avatar ovca
    ovca 08:24 30.oktober 2020.

    praufo, jajo je rekel, da NIČ ne obstaja, razen COVID-19! Kot poslušni državljani pač moramo poslušati diktaturo! Emmmmmm, le zakaj nisem nikoli poslušala maloumnih, psihopatov in diktatorjev? Res se je za zamisliti:)