Zdravje > Aktualno
19377 ogledov

Zdaj tudi uradno, podatki so zelo slabi

covid-19 Epa
V sredo potrjenih 2.488 okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji so v sredo potrdili 2.488 novih okužb z novim koronavirusom. Zdravstveni delavci so včeraj opravili 7002 testiranj, delež pozitivnih testov je tako včeraj znašal 34,55 odstotka.

"Bolnišnično oskrbo od včeraj potrebuje 660 obolelih, iz bolnišnic je bilo sicer odpuščenih kar 47 oseb, a se je število bolnikov kljub temu ponovno močno povečalo," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Intenzivno nego danes potrebuje že 109 pacient, na respiratorju jih je trenutno 62. 

Osem oseb je v bolnišnicah umrlo, šest v domovih za starejše. V zadnjih 24. urah je torej v Sloveniji zaradi novega koronavirusa umrlo 14 ljudi. Uradno ima Slovenija 292 smrtnih žrtev zaradi covida-19. "Zdravniki, medicinske sestre in osebje v bolnišnicah in na odvzemnih točkah delajo brez predaha, pogosto na robu svojih zmogljivosti. Iskrena hvala vsem, ki se neizmerno trudite za dobro vseh nas," je dodal Kacin. 

 

Sprememba načina testiranja

Ker na potek epidemije število testiranih nima posebnega vpliva, se pa s tem spremeni način spremljanja bolezni, se je stroka odločila za novi način testiranja, to pomeni, da bo po novem testiranje na novi koronavirus nekoliko omejeno

Nova priporočila, ki so bila poslana primarni ravni v torek zvečer so zdaj takšna, da se opravljajo testi pri osebah, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni

Tako naj po novem zdravniki na testiranje napotijo tiste, ki so zboleli s covidom-19 in pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, zaradi česar bi lahko bili čez nekaj dni sprejeti v bolnišnico, je včeraj pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović V to kategorijo po njenih besedah sodijo starejši od 60 let, osebe s kroničnimi boleznimi ter imunsko oslabeli. Druga kategorija, za katero je prav tako priporočeno testiranje, pa so osebe, ki še naprej hodijo v službo in imajo veliko stikov z ljudmi, je naštela Beovićeva.

Danes bodo padle pomembne odločitve

Vlada bo s strokovno svetovalno skupino na večernem posvetu na Brdu pri Kranju po napovedih pretresala doslej sprejete ukrepe za omejevanje rastoče epidemije novega koronavirusa in preprečevanje širjenja okužb. Glede na izjave je pričakovati podaljšanje veljavnih ukrepov in dokončno odločitev o tem, kaj bo s šolo prihodnji teden.

Komentarjev 24
  • Avatar ovca
    ovca 12:02 29.oktober 2020.

    Ok, kvazistrokovnjaki, poln organ, ki ga imam načelno samo na izposojo, vas imam s temi LAŽNJIVIMI in ZAVAJUJOČIMI PODATKI! Kaj me briga, koliko okužb ste zaznali? Opažam, da je 50 % "strokovnjakov" kvazistrokovnjakov. In tako, kot je razlika med zbolelimi ...prikaži več ZA covid in POZITIVNI na covid razlika, se tudi pri "strokovnjakih" ne opazi, da ste jajotovi trobilci (kar je ene 10 svetlobnih tisočletij od stroke), dokler ne odprete ust!

  • Ender3 11:52 29.oktober 2020.

    Pozor, odšteti je potrebno povprečno 2,4 % lažno pozitivnih in realna številka je takoj manjša. Še malo potrpimo, pa bodo številke ob teh rigoroznih ukrepih občutno manjše.

  • maresem 11:30 29.oktober 2020.

    To je samo uradna laž in nič drugega, ki nikogar več ne zanima. Zanima nas le to kdaj bodo covid fašisti vklenjeni in odgovarjali za ta zločin.