Slovenija
3583 ogledov

Kmalu v Sloveniji množična in hitrejša testiranja: "K sreči prihajajo nove tehnologije"

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje
Petrovec: "Govorimo o tem, da bi število testiranih zanesljivo več kot podvojili, računamo, da bi bilo mogoče dnevno opraviti še dodatnih 10 tisoč testov."

S klasičnimi PCR testi dosegli mejo

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na današnji novinarski konferenci napovedal povečano uporabo antigenskih testov. "Covid-19 poznamo dobrih 10 mesecev. V Sloveniji smo se med prvimi pripravili in omogočili najboljšo možno diagnostiko, kar je na voljo. A z načinom testiranja, ki ga uporabljamo po svetu, smo dosegli mejo, ki je ne moremo več preseči," je dejal Petrovec.

Vsepovsod po svetu namreč prihaja do pomanjkanja reagentov in plastičnih pripomočkov, ki jih potrebujejo za testiranje. Število opravljenih testov pa se je močno povečalo. Če smo v vrhu epidemije spomladi opravili nekaj več kot 1000 testov na dan, jih danes 7000. Podobno je tudi v tujini. 

Bojana Beović Covid-19 Zdravje "Slovenija je v zdravstveni krizi, ki jo poznamo iz filmov"

Pomemben preboj na področju testiranja

"A z razvojem epidemije so se tudi na področju testiranja zgodili pomembni preboji, ki smo jih skrbno spremljali in želeli, da čim prej pridejo v roke laboratorijev. Z njimi bi zagotovili hitro testiranje, odločanje na mestu, kjer je bolnik obravnavan. Na varen način bi lahko ločili okužene od neokuženih," je pojasnil Petrovec.

Najpogosteje se je pri nas doslej uporabljalo molekularno oziroma PCR testiranje, obstajajo pa tudi antigenski testi, ki jih širša javnost pozna kot hitre teste. Pri PCR testih gre za zelo občutljive in zelo specifične teste, kar pomeni, da zaznajo izredno majhne količine virusa in zelo dobro razlikujejo med novim koronavirusom in starimi koronavirusi, ki so tudi prisotni v populaciji. Ti testi sicer niso 100-odstotno zanesljivi, a so najboljše, kar je trenutno na voljo, je nedavno za STA pojasnila vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik

Antigenski testi so hitri in precej cenejši

Kar je pri antigenskih testih pozitivno, je to, da so hitri, pri simptomatskih bolnikih razmeroma zanesljivi, poleg tega so tudi precej cenejši od klasičnih PCR testov - stanejo približno tretjino cene PCR testov. "Pacienti bodo tako hitreje in varneje obravnavani, rezultate bodo izvedeli že v uri ali dveh. Testi pokažejo, kako kužna je oseba. Antigenski testi so že na voljo, nekateri imajo zelo dobre reference. Strokovna skupina je že postavila parametre, po katerih se bo teste ocenjevalo," je dejal Petrovec.

Antigenske teste bodo lahko opravljali tudi zdravstveni domovi in bolnišnice, ki imajo potrebne aparature že na voljo, zato bo možno izvesti testiranje tudi izven vstopnih točk. 

Teste bodo morda opravljali tudi primarni zdravniki

Kdo vse bo lahko izvajal teste, v strokovni skupini še niso dorekli, možno je, da jih bodo opravljali tudi primarni zdravniki, Petrovec pa je dejal, da bo zagotovo potrebno vzpostaviti transparentno poročanje o rezultatih. "Govorimo o tem, da bi število testiranih zanesljivo več kot podvojili, računamo, da bi bilo mogoče še dodatnih 10 tisoč testov, želimo, da bi se razbremenilo laboratorije za molekularne teste," je pojasnil, saj že nekaj časa delajo povsem na robu zmogljivosti, uvedli so tudi stalno nočno prisotnost.

Je pa Petrovec poudaril, da so testi kljub temu, da ne morejo ustaviti epidemije, edino orodje za vpogled v njen potek. "Osnova pri zamejevanju covida-19 pa ostaja izolacija, ker si lahko kadarkoli vir okužbe za bližnjega," je razložil.

Opozoril je tudi na veliko količino samoplačniških testov, za katere dobivajo naročila, denimo za filmske ekipe, kar po njegovem mnenju zdaj ni pametno. Tudi potovanja niso prioriteta, zato je prosil, da če je le možno, takšne stvari prestavimo na poznejši čas.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 10
  • Pepe007 10:51 29.oktober 2020.

    Zanimivo, koliko strokovnjakov imamo med komentatorji. Vedo vse. Od tega, kako je nek test zanesljiv, koliko stane, do tega, kaj sanja ponoči Bill Gates. Je pa ena resna težava. Njihova politična opcija ni na oblasti, zato jih zgleda ne povabijo ...prikaži več v ekipo. Drugače si jaz tega ne znam razlagati ... A kdo pozna koga v vladi, da opozori na te strokovnjake in naj jih že porabijo zraven? Mogoče novinarji izrabite vpliv, ki ga vseeno imate ...

  • mulc1 07:11 29.oktober 2020.

    Vsak dan novi kriminalci na sceni. Pridi s testom, da te vidim, gamat fašistična.

  • kvasetotidogajamona 06:53 29.oktober 2020.

    kaj slovenija ima strokovnjake?