Slovenija
41974 ogledov

Verjetno se je razvil nevarni "slovenski" sev

Virus SARS Covid Profimedia
Kaj se dogaja?

Zdravnik Tadej Batellino iz centra za klinično genetiko je danes tvitnil o možni novi različici virusa SARSCov2 v Sloveniji, pri tem pa označil vodilne slovenske strokovnjake na področju, pa tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Raziskava še poteka.

Že dopoldan je javnost prvi o obstoju mutacije obvestil član Covid Sledilnika Sebastian Pleško. 

Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je v odgovoru na tvit zapisal: "Ni nepričakovano, predvsem pa ne dobro, infektivnost bo verjetno višja."

Jernej Kovač, raziskovalec iz Univerzitetnega medicinskega centra, ki je v preteklosti že opozarjal na možnost mutacij virusa pri slovenskih pacientih, pa je dodal: "Evolucija v realnem času."

Infektologinja in vodja strokovne skupine za cepljenje pri vladi Bojana Beović je za Žurnal24 pojasnila, da trenutno nima nobenih dodatnih informacij.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so za Žurnal24 potrdili, da raziskava poteka in da zaradi postopka preiskav pred ponedeljkom še ne bo mogoče dokončno potrditi slovenske različice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • JZekspert 10:44 01.april 2021.

    Ljudje, taki časi so, da ne prepoznamo prvoaprilske šale. Jaz imam eno: med nami je grozni virus, tako grozljiv, da se morate testirati, da veste, da ste okuženi, in cepivo je tako dobro, da vas morajo prisiliti, da se cepite. ...prikaži več Danes je prvi april, lahko povemo resnico. Virus je, obstaja, je čisto navaden virus gripe iz družine koronavirusov. Vse skupaj je neslana šala. 'Nekaj malega' denarja je šlo v žepe politikov, zdravnikov, novinarjev... in to je vse, kar morate vedeti. Hahaha, dobra, ne?

  • Stefan 09:55 28.marec 2021.

    Treba ga je hitro patentirati , da ne izpuhti !

  • 2e2bc3a60cd4c4127e8b9a32577e5e5fa6196e22 22:46 27.marec 2021.

    Imamo svojo kranjsko klobaso,sev,Teran neki na pol,piranski zaliv nam polzi iz rok,verjetno bomo tudi ob zaliv,ostali smo brez NLB in polno podjetij,ki so bili paradni konji,celo že uvažamo poslanke iz tretjih totalka zarukanih držav ,da nas Slovence in slovenske državljane ...prikaži več zastopajo oziroma še bolj sramotijo tako doma kot v EU parlamentu in to brez kakršnih koli znanj,brez kakšne posebne izobrazbe... . YOUTUBE : "Dimce Seksovski(3:52)".