Slovenija
6 ogledov

V Sloveniji za zdaj brez virusa

Pahor in Miklavčič sta bila zaradi prašičje gripe na nenapovedanem sestanku na I
1/2
Žurnal24 main
IVZ: pri treh Slovencih, ki so se vrnili iz ZDA oziroma Mehike, ni suma na virus prašičje gripe. Vlada bo ustanovila posebno koordinacijsko skupino, ki bo spremljala razvoj prašičje gripe.

Pri dveh Slovencih, ki sta se vrnila s potovanja po ZDA, oziroma pri Slovencu, ki se je vrnil s potovanja po Mehiki, ni suma na okužbo z virusom prašičje gripe. Trojica je namreč imela simptome vročične bolezni, zato se je po povratku oglasila pri zdravniku, je dejala predstojnica centra za nalezljive bolezni na IVZ Alenka Kraigher. Po njenih besedah je analiza vzorcev dokončna in jih ne bodo posredovali v nadaljnje testiranje. To bi storili v primeru, če bi ugotovili sum na nov virus.

Na IVZ-ju sta bila na nenapovedanem sestanku premier Borut Pahor in minister za zdravje Borut Miklavčič. Pahor je napovedal, da bo vlada jutri zaradi prašičje gripe ustanovila koordinacijsko skupino, ki bo spremljala razvoj bolezni. Tako namreč predvideva načrt priprave na morebitno pandemijo novega virusa gripe.

 

Javnost bo dobro obveščena
Skupino bo vodil minister za zdravje, v njej pa bodo sodelovali vsi državni sekretarji vlade. Skupina bo tako koordinirala vsa ministrstva, če nastopi pandemija prašičje gripe. "Kot predsednik vlade nočem oklevati pri nobenem od ukrepov, ki jih lahko sprejme vlada. Poskušali bomo biti korak pred nevarnostjo," je dejal Pahor. Poudaril je, da je pomembno, da je javnost seznanjena z vsemi podatki. Zato bo tiskovna konferenca o prašičji gripi na IVZ le še jutri, nato pa vsak dan na ministrstvu za zdravje, vse dokler nevarnost pandemije prašičje gripe ne bo preklicana.

Po sestanku so poudarili, da pri nas ni še nobenega primera suma prašičje gripe.

MZZ: Ne potujte v Mehiko, če ni nujno
Ministrstvo za zunanje zadeve pa na svojih spletnih straneh odsvetuje vsa potovanja v Mehiko, ki niso nujna. Slovenske državljane, ki so že v tej državi, pa opozarjajo na previdnost in redno spremljanje napotkov lokalnih oblasti. Svetujejo še spremljanje informacij iz vseh razpoložljivih virov. Državljani, ki so že v Mehiki, pa se za morebitno potrebno pomoč in dodatne informacije lahko obrnejo tudi na konzularni oddelek slovenskega veleposlaništva v Washingtonu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.