Slovenija
114 ogledov

V Slovenijo pretihotapil tujce in zaslužil 200.000 evrov

aretacija aretiran lisice Shutterstock
Z lažnimi dokumenti je dokazoval potrebo po delovni sili in v Slovenijo spravil več kot 2000 tujcev. Na podlagi dovoljenja za delo so jim pristojne inštitucije izdale tudi prvo dovoljenje za začasno prebivanje.

Mariborski kriminalisti so k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju privedli državljana Slovenije, osumljenega tihotapljenja ljudi. Sodnica je za omenjenega moškega odredila pripor. 

Osumljeni je v leti 2015 nezakonito preseljevanje organiziral z ustanovitivnjo treh gospodarskih družb, preko katerih je prikazoval, da bodo tujci delali za te družbe, čeprav nikoli niso imeli tega namena. Tujcem so zaradi razloga zaposlitve in dela, na upravni enoti izdali začasno dovoljenje za bivanje v naši državi.

Več kot 2000 lažnih,  začasnih bivališč

Omenjeni moški je osumljen tudi overitve lažnih dokumentov, saj je kot predstavnik družbe, na upravno enoto predložil obrazce o prijavi začasnega bivališča,v katerem je bilo lažno navedeno, da bodo tujci prebivali prebival  v  samskem domu, čeprav ti ljudje tam nikoli niso bili: "Na  opisan način pa je dosegel, da so uslužbenci upravne  enote zgoraj navedenim tujcem izdali potrdila o prijavi začasnega prebivališča ter jih vpisali v register stalnega prebivalstva," je sporoči Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribo r( PU Maribor).

 

Na račun lažnega bivanja "zaslužil" 200.000 evrov

Osumljeni je tako zgolj formalno pridobil status začasnega prebivališča na območju Republike  Slovenije nekaj manj kot 2000 ljudem. praviloma državljanom tretjih držav (Republike Kosova, Republike Srbije, Republike Makedonije....): "V ta namen so izkoriščali  ravno  vpis fizične osebe v register stalnega prebivalstva, ki predstavlja  formalno izhodišče za potencialno uveljavljanje mnogih ostalih ustavnih  pravic,  ki so se  odrazile v transferjih iz naslova: denarne socialne  pomoči, pravice do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, varstvenega dodatka,izredne denarne pomoč," so zapisali na policiji in dodali, da je z navidezno "prodajo" storitev začasnega prebivanja v nastanitvenem domu pravna  oseba v letu 2015 pridobila vsaj za 200.000 evrov prihodkov.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.