Slovenija
5 ogledov

V slovo le nekaj papirja

Jeznim in razočaranim delavcem, ki so ob vprašanju, kako naprej, zgolj skomignil Žurnal24 main
CPM. 660 delavcem, ki so ostali brez službe, se bo kmalu pridružilo 130 delavcev iz hčerinskega podjetja.

“Baraba hudičeva, banda!”“Škoberne je vse pokradel, zdaj pa je v Braziliji.” “Saj se bo vrnil, mi bomo takrat tudi tukaj.” – Tako je potekal pogovor zaposlenih v Cestnem podjetju Maribor (CPM), ki so v četrtek prejeli sklepe o odpovedi pogodb o zaposlitvi.

“Še mi bomo kradli”
Šeststo šestinpetdeset delavcev, predvsem moških v srednjih letih in starejših, v četrtek na parkirišču lani zgrajene CPM-jeve upravne stavbe ni želelo razmišljati o svoji prihodnosti, za katero menijo, da je črna. “Kdo me bo pri teh letih vzel v službo? Za to podjetje sem garal 30 let; podnevi, ponoči, ob nedeljah in praznikih. Zdaj pa dobim v roke nekaj listov papirja in to je to,” je opisoval eden od zaposlenih. Decembra so dobili zgolj golo plačo, januarske pa le polovico, a še to v delih. “Še mi bomo začeli krasti, drugače ne gre,” so napovedali boj za lastno preživetje in preživetje svojih družin. Jezni so tudi, ker za propad nekoč gospodarskega velikana ne bo odgovarjal nihče.

Pomoč prihodnji teden
“V četrtek smo vročili sklepe 450 zaposlenim, preostali jih lahko osebno dvignejo še danes med 8. in 14. uro na sedežu podjetja, le izjemoma tudi v ponedeljek,” je pojasnila Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije. Šele po izteku 15-dnevnega odpovednega roka se bodo lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje, prva izplačila bodo 15. aprila, pred tem pa bodo lahko deležni izredne socialne pomoči centra za socialno delo in izplačil iz jamstvenega sklada – teh verjetno že prihodnji teden.

Tudi CPM vzdrževanje
Stečajni upravitelj Silvo Zorec pa po pogovoru z vodstvom hčerinskega podjetja CPM vzdrževanje in obnova cest napoveduje stečaj tudi tega, kjer bo delo izgubilo 130 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.