Slovenija
15 ogledov

V smučišču “strašen potencial”

smučišče na Gačah, Gače Jerca Božič Kranjec
Gradnja žičnic. MPM Engineering pogumno v tvegano investicijo. Župan Kramar projekt podpira.

Načrtovano smučišče med Soriško planino in Koblo naj bi zaživelo še letos. Pobudnik, podjetje MPM Engineering, še čaka na razpis za podelitev koncesije za gradnjo žičnic, ki pa naj bi ga ministrstvo za infrastrukturo in promet objavilo še ta mesec.

Prvi smučarji že letos

“Vse poteka po načrtih,” zatrjuje Boštjan Čokl, prokurist MPM Engineeringa, in vztraja, da bi se lahko prvi smučarji po progah pognali še letos. Stroji bodo zaorali predvidoma poleti, žičnice pa naj bi gradili med Bohinjsko Bistrico, Ravnami in Sedlom pod Malim vrhom.

V dveh fazah do konca prihodnjega leta načrtujejo ureditev skupno 40 kilometrov prog. Investicija je ocenjena na okrog 50 milijonov evrov, pri zagotavljanju sredstev pa se Čokl opira na lastne vire, tujega vlagatelja, nepovratna sredstva in bančna posojila.

Pogumno v tvegan posel

“Potreben je poslovni pogum, potencial pa je tako velik, da se v ta posel izplača podati,” komentira pomislek, da so investicije v smučarsko infrastrukturo tvegane. “Na širšem območju, skupaj z Bledom in Kobaridom, je 14 tisoč postelj, ki imajo danes povprečno zasedenost največ 20 odstotkov. To je strašen potencial,” pravi. Terminski načrt se mu ne zdi prenapet: “Gre za vprašanje volje in profesionalnega odnosa.”

Obeta se 60 zaposlitev

Težav ne pričakuje. “Nikomur ne stopamo na žulj in tudi ne škodimo. Z odprtjem smučišč bi obnovili kmetijske površine in pašnike, ki so se zarasli,” pravi Čokl, med koristmi pa poudarja zapolnitev vrzeli, ki je nastala zaradi neobratovanja Koble, vnovično uvrstitev bohinjske regije med priljubljene zimske destinacije in nova delovna mesta. “Zaposlenih bo okrog 60 ljudi,” dodaja.

Komentarjev 2
  • kuki11 21:21 13.maj 2012.

    Mogoče res niso najboljši časi za celoten šport in hvala bogu, da so bohinjci našli skupni jezik in ne bomo nosil denarja v tujino, ampak ga rajei zapravimo doma. Veliko uspehov, na bohinjsko foušijo pa končno pozabite. Pozimi pridem preizkusit ...prikaži več nove proge, zagotovo. Pa naj vam prehitro zadovoljstvo ne zamegli razuma.

  • Lavdan 13:27 13.maj 2012.

    In kdo bo še smučal pri vseh varčevanjih.