Slovenija
13 ogledov

V soboto na ulice na tisoče ljudi

Dušan Semolič, ZSSS Dejan Mijović
Sobotnih demonstracij sindikatov v Ljubljani, ki se jih bodo udeležili tudi upokojenci, mladi in podporniki več civilnih skupin, se bo po napovedih predsednika ZSSS Dušana Semoliča udeležilo "na tisoče ljudi".

"Velike delavske demonstracije so namenjen predvsem temu, da damo vladajočim politikom nedvoumno močno sporočilo, da pot, po kateri sedaj hodimo, pot, ki naj bi nas pripeljala iz krize, zagotovo ni prava pot," je na novinarski konferenci v Slovenj Gradcu dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Prepričan je, da je pot v smeri krčenja delavskih in socialnih pravic, podiranja temeljev socialne države, z ukrepi, ki naj rešujejo javne finance na račun zniževanja delavskega standarda, napačna pot, ki pelje v vse večjo revščino. Pod pragom revščine pa že sedaj v Sloveniji živi več kot 273.000 ljudi.

Kot je še poudaril, krize niso povzročile pravice iz naslova plač in pokojnin, ampak finančni kapital, ki je povečeval dobičke. "Namesto da bi račun za to krizo naslovili kapitalu, se naslavlja na ljudi. To je praktično v vseh evropskih državah, tudi v Sloveniji," je dejal Semolič.

Po prepričanju sindikatov bi morala biti prioriteta države in vlade ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta, varovanje delovnih mest in več solidarnosti v družbi, ne pa odločitve, ki Slovenijo od tega odmikajo in povečujejo revščino, negotovost in strah. Država in vlada bi morali več storiti na strani tistih, ki so krizo povzročili, je prepričan Semolič.

Demonstracije tudi drugod po Evropi

Poudaril je, da bodo demonstracije iz istih razlogov ta teden potekale tudi drugod po Evropi, in sicer 14. in 17. novembra. Sindikati bodo skupaj s podporniki po Semoličevih besedah protestirali proti odločitvam, ki jih v posameznih evropskih državah sprejemajo zaradi "diktata trojke". To so Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, ki pod vplivom neoliberalnih idej "diktirajo reforme, ki so v škodo delavce, upokojencev in mladih", pravi Semolič.

Protesti tudi zaradi zakonov, ki nimajo soglasja socialnih partnerjev

Slovenski protestniki bodo po Semoličevih besedah protestirali tudi zato, ker je vlada v parlamentarno proceduro dala tri zakone s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja, trga dela in delovnih razmerij, za katere bi morala prej dobiti soglasje socialnih partnerjev. Pogajanja se ob tem nadaljujejo, vendar je po Semoličevih besedah "kvaliteta dialoga slaba", še posebej ob napovedi vlade, da bodo zakoni sprejeti decembra letos.

Komentarjev 6
  • zavesten 23:54 12.november 2012.

    pa kaj semolič gori gre mu samo za članstvo.pa ja nismo dobili 3 leta nič od sindikata pa naša firma ospušča in jeb.e ljudi in koperante.pa ko pokličeš sindikat se zgovarjajo na vse živo samo da se ne bi rabli ...prikaži več izpostavit.so golazen ki samo čakajo svojo dobro plačo iz naših članarin,ki pa ni mala,sindikat v chichago ni imel toliki procent kot ga imajo golaz,en semoličeva.če jim pa rečeč da naj pomagajo pa iščejo sto izgovorov da se ne zamerijo svojim delodajalcem.dajmo jih naopodit saj ničemur ne koristijo z komunistom semoličem vred,pokvarjenim do obisti in leporečnim.pa čaka samo svojo plačo....

  • Kranjica 21:19 12.november 2012.

    Povejte že enkrat, tov,Semolič, katera je vendar prava pot iz krize, ne pa da organizirate demonstracije. Dajte, pomagajte vladi ( in s tem tudi vsem Slovencemn), če veste za rešitev! Pa vi "naslovite račun kapitalu", če drugi niso sposobni.Pa še ...prikaži več to: za varovanje delovnih mest so zadolženi tudi sindikati. Koliko ste jih obvarovali, recimo, letos?

  • deželan 20:42 12.november 2012.

    Vsi ukrepi sindikatov samo povečujejo potrebe po dodatnem zadolževanju. Zaradi ne podaljšanja delavne dobe je prazna blagajna - potrebuje kreditZaradi ne zmožnosti odpuščenja gredo podjetja v stečaj, nova se ne ustanavljajo, porračun manj polen - potrebuje kredit, mladi ...prikaži več pa v tujino.Torej g. Semulič koliko .... od banke ?