Slovenija
198 ogledov

V šolah in vrtcih danes slovenski zajtrk

Zajtrk
Dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim zajtrkom.

15. november je dan slovenske hrane, ki je namenjen tudi ozaveščanju o pomenu lokalne hrane in ohranjanju podeželja ter varovanju okolja in naravnih virov. V ta namen so pripravili tudi tradicionalni slovenski zajtrk - v vrtcih in šolah je več kot 260.000 otrok dan začelo s kruhom z maslom in medom, jabolkom in mlekom.

S tradicionalnim zajtrkom želijo ozaveščati o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad. Kot so poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je redno zajtrkovanje del zdrave prehrane, opažajo pa, da dobršen del prebivalcev Slovenije ne zajtrkuje. 

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom je pred 12 leti začela Čebelarska zveza Slovenije, tudi letos pa so otroke obiskali čebelarji, ki so jim predstavili vlogo čebelarstva in z njimi zapeli skladbo Čebelar. 

Dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru, je letos v ospredje postavil tla, ki so pomembna za pridelavo varne in kakovostne hrane. Kot je povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Pivec, "se vsi zavedajo, da so zdrava tla predpogoj za zdravo in varno hrano". Jure Leben, minister za okolje in prostor pa je ob tem dodal, da je "ohranjanje kakovosti tal zelo pomembno, saj je od tega odvisna kakovost pridelka". 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.