Slovenija
37 ogledov

"V središču afere Hypo pri nas Vegrad"

Za Hypove afere v Sloveniji naj bi bile krive povezave z Vegradom. (Foto: Nik Ro Žurnal24 main
V središču preiskav avstrijskih organov v Sloveniji v zvezi s poslovanjem bank iz skupine Hypo Alpe Adria so posli z Vegradom. Gre za gradnjo hotelsko-apartmajskega naselja Rezidencija Skiper pri Savudriji.

Hypo Alpe Adria naj bi velenjski Vegrad izkoristil kot parkirišče za projekt hotelsko-apartmajskega naselja Skiper pri Savudriji. To je v intervjuju za Večer med drugim povedal avstrijski preiskovalni novinar Richard Schneider.

S tem naj bi svoje bilance očistili za okoli 240 milijonov evrov, kolikor je bil z obrestmi vreden projekt Skiper.

Hypo banka naj bi po njegovih besedah tudi financirala Vegradov nakup podjetja Rezidencija Skiper, ki je bilo vlagatelj v projekt, pri čemer pa naj denar sploh ne bi zamenjal lastnika, le vpisi v bilancah so se ustrezno spremenili.

Poleg 240 milijonov v zvezi s projektom Skiper naj bi bil Vegrad pri slovenski banki iz Hypo skupine zadolžen za sto milijonov evrov.

Direktor Hypa solastnik Vegrada?
Schneider je še povedal, da je bivši hrvaški general in osumljenec v avstrijski preiskavi v aferi Hypo Vladimir Zagorec, ki prestaja zaporno kazen, pri hrvaški Hypo banki za najmanj 140 milijonov evrov, hrvaška Hypo Alpe Adria Bank pa je financirala tudi druge nepremičninske projekte na Jadranu, kot sta Punta Skala in Borik.

Na vprašanje, zakaj je imel Hypo tako tesne vezi z Vegradom, je Schneider odgovoril, da naj bi bil dolgoletni predsednik uprave slovenske banke iz skupine Božo Špan solastnik velenjskega gradbinca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.