Slovenija
18188 ogledov

Sredino nakazilo bo občutno višje

Štetje denarja, evri Profimedia
V sredo, 31. januarja, bo prvič izplačana predhodno usklajena pokojnina.

Januarja pokojnina bo za 8,2 odstotka višja od oktobrske pokojnine. Novembra in decembra je bil namreč s pokojnino izplačan dodatek v višini 1,8 odstotka, s katerim je vlada izpolnila obljubo, da bo zagotovljena pokojnina pred koncem leta višja od 700 evrov. Januarska predhodna uskladitev se bo obračunala od pokojnine brez tega dodatka, kakršna je bila zadnjič izplačana oktobra.

Doslej so se pokojnine uskladile februarja, za januar pa se je razlika v pokojnini nakazala za nazaj ob izplačilu februarske pokojnine, tako da je bil finančni učinek enak, kot da bi se pokojnine uskladile s 1. januarjem, le izplačilo je bilo za en mesec zamaknjeno.

Izplačilo že konec januarja ni bilo mogoče, ker zakon določa, da se pokojnine uskladijo delno s povprečno rastjo cen življenjskih potrebščin (40 odstotkov) delno pa s povprečno rastjo plač v preteklem letu (60 odstotkov), podatka o decembrskih plačah pa ni do srede februarja.

Brez tega podatka kaže na 8,8-odstotno uskladitev pokojnin, smo poročali pred kratkim, potem ko je statistični urad objavil podatek o novembrskih plačah.

Vlada se je lani odločila, da se letos na podlagi napovedi o rasti plač in inflaciji prvič izvede predhodna uskladitev pokojnin, februarja pa se bo nato izvedel poračun le za razliko.

Predpostavimo, da bo uskladitev 8,8 odstotna. Po starem sistemu bi upokojenec, ki je imel decembra tisoč evrov pokojnine (brez dodatka), januarja prejel tisoč evrov, februarja 1178 evrov (povišica 88 evrov za januar in 88 evrov za februar), marca pa 1088 evrov pokojnine.

Po novem bo januarja prejel 1082 evrov, februarja 1094 evrov (88 evrov uskladitve za februar in 6 evrov poračuna za januar), marca pa 1088 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • LukovPrevoj 16:07 30.januar 2024.

    Totalna žalitev za ljudi, ki so nam zapustili v upravljanje državo, ki so jo zgradili s trdim delom, in je bila dolga leta zelo uspešna za vse kategorije prebivalstva. Danes pa je stanje: Plačati moram stanovanje, žalostno bo moje stanje, ...prikaži več Plačam še elektriko, centralno, sem brez cekina stalno V izložbah vidim nove cene, kar slabo mi rata. Režem tanjše kose kruha, po stiskanju se bruha.

  • andrija 15:56 30.januar 2024.

    žalitev za upokojence z najnižjo nezagotovljeno penzijo

  • nostradamus 11:55 30.januar 2024.

    najbolj zanimivo je to da se denar za povecanje ze tako viskoih plac zdravnikov,sodnikov ,tozilcev in poslancev vedno najde za te uboge upokojence se pa izracunavjo in preracunavajo procenti s katerimi si dejansko ne morejo privosciti nic glede na inflacijo ...prikaži večo se pa delijo milijoni nevladnim organizacijam mesalcem megle in zraka .