Slovenija
23 ogledov

V štirih mesecih bo vsak kaj dobil

Slovenija 01.07.2013, novinarska konferenca, na kateri sta ministrica za delo, d Saša Despot
Za dveletni program 153 milijonov.

Vsi mladi, stari od 15 do 29 let, bodo v štirih mesecih po prijavi na zavod dobili zaposlitev oziroma pripravništvo, bili deležni formalnega izobraževanja ali praktičnega usposabljanja.

To je cilj programa Jamstvo za mlade, ki ga je ministrstvo za delo dalo v javno razpravo. Za program bomo v dveh letih namenili 153 milijonov evrov, dobrih sto jih bo iz evropskih sredstev.

Novih 68 svetovalcev

Na zavodih za zaposlovanje bodo tako zaposlili 68 svetovalcev, ki se bodo ukvarjali samo z mladimi. Na zavod se namreč vsako leto prijavi okrog 37 tisoč mladih od 15. do 29. leta, trenutno pa jih je prijavljenih skoraj 31 tisoč; malo manj kot pol jih išče prvo zaposlitev, povečuje pa se tudi število mladih, ki so dolgotrajno brezposelni.

V pripravništvo, usposabljanje na delovnem mestu, izobraževanje, pridobivanje nacionalne poklicne kvalifikacije in podobno naj bi se vključilo več kot 60 tisoč mladih. In koliko delovnih mest naj bi to prineslo? "Z aktivnimi politikami zaposlovanja ne ustvarjamo delovnih mest, ampak poskušamo mlade narediti bolj konkurenčne na trgu dela, na primer s pridobitvijo izkušenj. Tudi če bi ponudili osem tisoč evrov subvencije za zaposlitev mlade osebe, to ni dovolj, če delodajalec ne potrebuje delavca," je odgovorila ministrica Anja Kopač Mrak.

Komentarjev 7
  • ennanova 11:55 29.november 2013.

    Pedro Opeka; bogataš z resnico v rokiPedro Opeko v unionski dvorani odgovarjal tudi na vprašanja.http://za-misli.si/subkultura/1320-pedro-opeka-bogatas-z-resnico-v-roki

  • ennanova 10:39 29.november 2013.

    Pomen komuneČesa se lahko naučimo iz poraza naših tovarišev?O čem se morajo učiti delavci danes?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1318-pomen-komune

  • Pepe007 09:41 29.november 2013.

    Ukvarjat se moraš s tistim, česar je premalo. To je preprosta logika. Ali je premalo delovnih mest ali je premalo brezposelnih? Ti ukrepi kažejo, kot da imamo premalo brezposelnih. A je res tako? Ne vem, če obstaja še kako področje, ...prikaži več kjer je premalo delovne sile. Mogoče za gradbena terenska dela za 10 € na 7 x 12 ur na črno. Na vseh ostalih področjih je kadra dovolj. Razne prekvalifikacije povzročijo, da kvečjemu nekdo, kije šel po redni poti ostane brez službe, ker dodatno delovno mesto ni nastalo. Po mojem sta dve hitri rešitvi (vsaka z ogromno slabostmi): 1. Skrajšati delovni čas. Teoretični 8 urni delovnik je že eno stoletje.2. Ukiniti pogodbe za nedoločen čas, sploh za JS. Tako bi dobri brezposelni lažje prišli do dela.