Slovenija
24 ogledov

V študentu dovolj prostora za vse

slovenija 19.08.13. Lidija Divjak Mirnik v studentskem domu Maribor, studentski Nino Verdnik
V štajerski prestolnici brez subvencij pri zasebnikih, na Primorskem so jih povečali.

"Pričakujem, da bomo imeli letos okoli 200 prošenj več kot lani in da bodo vsi prosilci dobili mesta v javnih študentskih domovih v Mariboru," je pojasnila Lidija Divjak Mirnik, direktorica študentskih domov v Mariboru. Danes se namreč izteče rok za oddajo prošenj za namestitev v študentski dom.

Na voljo 14.500 subvencij

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je letos za Slovenijo razpisalo subvencije za dobrih 14.550 ležišč za študente. Od tega 10.550 v javnih študentskih domovih, 1.620 v dijaških domovih in 1.740 pri zasebnikih. "Koliko ležišč bo dejansko zasedenih, pa je odvisno od interesa študentov za subvencionirano bivanje in njihovega izpolnjevanja pogojev za pridobitev subvencije," so povedali na omenjenem ministrstvu.

Maribor črtal zasebnike

Ministrstvo se je na pobudo mariborskih študentskih domov letos odločilo, da ne razpiše več subvencije za bivanje pri zasebnikih. "V zadnjih treh letih smo pridobili okoli 500 novih ležišč, kar je dovolj za vse potrebe. Ministrstvo nam prispeva 18 evrov subvencije za enega študenta na mesec, zasebniku pa 40 evrov. Tako smo omejili tudi porabo javnih sredstev," je dodala Divjak Mirnikova.

Zaradi pomanjkanja prostora v študentskih domovih pa so letos povečali kvoto za subvencije pri zasebnikih na Primorskem, so pojasnili na ministrstvu, in sicer naj bi jih bilo 750.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.