Slovenija
60 ogledov

V Studor na otepanje

Oplenova hiša z muzejsko zbirko v Studorju je stara več kot 200 let in izviren p Žurnal24 main
Iz ponedeljkove tiskane izdaje gorenjskega Žurnala24: Običaji. Na Štefanovo v Bohinju izvirno koledovanje z otepavci. Tudi v Oplenovi hiši se pozna kriza.

Studor v Bohinju. Na Štefanovo bodo v Studorju v Bohinju prikazali starodavno bohinjsko tradicijo koledovanja, ki je edinstvena v Sloveniji.

Z zanimivim običajem otepanje ohranjajo staro bohinjsko tradicijo. Kot pravi Gregor Resman, oskrbnik muzeja Oplenova hiša, so nekoč reveži na ta dan šli od hiše do hiše, kjer so jim gospodinje dale klobase, jajca, žganje in kakšen kovanec. “Tako so vsaj en dan v letu malo bolje jedli in živeli. Ta običaj v povsem izvirni obliki predstavljamo še danes,” je pojasnil Resman. Koledovanje v Studorju se bo začelo bo 19. uri, končalo pa v Oplenovi hiši, ki jo po jesenskem premoru vnovič odprejo za božič. Do poletja bo odprta od 10. do 12. in od 16. do 18. ure, julija in avgusta pa ves dan.

Gregor Resman | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nujna nova streha
Na leto jo obišče od štiri tisoč do pet tisoč ljudi, od tega je polovica šolarjev. “Letos jih je bilo nekaj manj, lahko rečem, da se gospodarska kriza pozna tudi na slabšem obisku,” je povedal Resman.

Oplenova hiša je sicer zelo dobro ohranjen primer tipične bohinjske hiše, stara je med 200 in 400 leti, v njej pa je urejen muzej, ki bo prihodnje leto praznoval 20-letnico.

Čeprav je dobro ohranjena, bi po Resmanovih besedah skedenj moral čim prej dobiti novo streho, poskrbeti pa bi morali tudi za zaščito pred lesnim črvom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.