Slovenija
1240 ogledov

Gantar: Slovenija s testiranjem zamuja, to je razlog

Testiranje na covid-19 Profimedia
S testiranjem zamujamo zaradi različnih stališč znotraj stroke, pojasnjuje minister za zdravje Tomaž Gantar.

V teh dneh je veliko pozornosti usmerjene v odločitev o tem, kako bo potekalo hitro testiranje v zdravstvu in domovih starejših občanov. Razlog, zakaj so v zdravstvenem sistemu že začeli s testiranjem, je po ministrovih besedah v tem, da je med zdravstvenimi delavci veliko okuženih. "V zadnjih štirinajstih dneh jih je bilo več kot 1800," je postregel s številko. Ker s tem prihaja do vdora okužb na delovno mesto, je edina možnost pravočasno odkriti okužene.

Minister Gantar je v Odmevih pojasnil, da so včeraj začeli s testiranjem v tistih enotah, kjer so se okužbe pojavile. Trajati pa morajo še dva tedna po vsakem negativnem izvidu.

Mnenja o hitrih testih so različna. "Res zamujamo s testiranjem ravno zaradi zelo različnih stališč znotraj stroke," je o tem, zakaj se šele zdaj začenja s hitrimi testi, povedal minister. Med drugim so čakali tudi priporočila ECDC. Zdaj so dobili ustrezne smernice, ki predvidevajo tudi testiranje asimptomatskih okuženih, "res pa je, da sam rezultat preiskave ni enak oz. zanesljivost ni enaka tisti s testom PCR." Bolnišnicam so dali usmeritve, kateri testi so lahko primerni, odločitev o količini in vrsti je na strani javnega zavoda. Ministrstvo pa je določilo še najvišjo ceno, ki jo bo povrnila zavodu.

Covid-19, Slovenija, testiranje | Avtor: epa epa

Zaposlene v domovih bi testirali dvakrat tedensko

Hitre teste bodo uvedli tudi v domovih za starejše občane. Sedanji predlog po Gantarjevih besedah predvideva, da bi se zaposlene v domovih za starejše občane testiralo dvakrat tedensko. Tudi to je logistično velik zalogaj, saj bi se številke začele približevat 20.000 na teden. Se je pa do zdaj redno testiralo, kjer so bila žarišča. Tam se je testiralo vse. "Zdaj bomo v dogovoru z ministrstvom za delo šli v bolj sistematičen pristop in s tem tudi možnost preprečevanja okužbe morda prej, predno se razširi," je dejal.

Množično testiranje prebivalstva, ki ga je napovedal premier Janez Janša, minister Gantar razume kot usmerjeno testiranje, podobno temu, s katerim so začeli med zdravstvenimi delavci, nadaljevali bodo z domovi. Eden ključnih ukrepov pri preprečevanju širjenja okužbe je "predvsem, da se testira vsakega, ki ima znake in je bil v stiku z okuženim". Za množično testiranje je treba imeti na razpolago tudi dovolj zdravstvenih delavcev, ker so edini, ki lahko teste izvajajo. Veliko število zaposlenih vzeti iz sistema, ki je v tem trenutku preobremenjen, je problem. Drugo, na kar je treba biti pozoren, je interpretacija oz. dobrobit širokega testiranja, kaj s tem dobimo, ocenjuje minister.

Do sredine prihodnjega meseca naj bi bile pripravljene tudi smernice glede cepljenja proti covidu-19. Kdaj se bo cepljenje začelo, pa je težko napovedati, saj nobeno od cepiv še ni bilo registrirano v EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.