Slovenija
0 ogledov

V tednu 1800 na cesti

Aprila so delodajalci prijavili le 11.964 prostih delovnih mest, kar je najmanj Žurnal24 main
Prvi teden februarja se je na zavod prijavilo kar 1800 brezposelnih, januarja pa 12.895 ljudi.

Za povečavo kliknite na sliko. © Žurnal grafika

 
V evidenco brezposelnih se je januarja prijavilo 12.895 ljudi, kar je 78 odstotkov več kot januarja lani. Približno polovici je potekla pogodba za določen čas, presežnih delavcev je bilo skoraj dva tisoč, zaradi stečaja pa se je na zavod prijavilo 851 delavcev.

Vsak dan je slabše
"Položaj se iz dneva v dan poslabšuje," pravi generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen . Prvi teden februarja je brez dela ostalo kar 1800 ljudi. Ocenjuje sicer, da bo skupno število brezposelnih ostalo pod sto tisoč, kritična meseca pa bosta september in oktober. Konec januarja je bilo brezposelnih 73.911.

Službe na pol
Januarja so delodajalci prijavili 40 odstotkov manj potreb po delavcih kot v istem obdobju lani. Kljub temu je 13.718 prijavljenih prostih delovnih mest nekaj več kot decembra. Konec januarja je bilo povprečno trajanje brezposelnosti eno leto, 10 mesecev in 14 dni. Iskalcev prve zaposlitve je med brezposelnimi 15 odstotkov, starih nad 50 let pa skoraj tretjina.

Do osem tisoč subvencije
Za zaposlitev brezposelnega za eno ali dve leti lahko podjetja dobijo štiri oziroma osem tisoč evrov subvencije. Za letos in prihodnje leto je predvidenih 3850 zaposlitev, denarja za subvencije pa je 15,5 milijona evrov. Milijon evrov je na voljo za 400 subvencij za zaposlitve za krajši delovni čas. Prvi rok za prijave je 27. februar, nato pa vsak mesec do porabe sredstev. Brezposelni mora spadati v ciljno skupino razpisa: starejši od 50 let, iskalec prve zaposlitve, mlajši od 25 let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.