Slovenija
12146 ogledov

V teh dneh preverite svoj bančni račun

par denar tablica bančna kartica
Najkasneje do 31. julija bi morali na račun prejeti priliv.

V sredo, 31. julija, se namreč izteče rok, do katerega bo Finančna uprava RS tistim zavezancem, ki so prejeli informativne izračune dohodnine za leto 2018 v drugi tranši in bodo dobili vrnjeno dohodnino, preveč plačano dohodnino tudi izplačala. Tisti, ki so posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljali preko sistema eDavki, so vračilo prejeli že 18. julija. 

Ob tem Furs opozarja, da bo vračilo, izvedeno pod pogojem, da zavezanec ni vložil ugovora zoper informativni izračun dohodnine in v primeru, da se mu vračilo ni pobotalo z morebitnimi drugimi zapadlimi obveznostmi. 

Če odmere niste prejeli, jo morate vložiti sami

31. julij je tudi skrajni rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine za tiste, ki niso prejeli informativnega izračuna, a bi ga morali. Dohodninsko odmero morajo namreč prejeti vsi, ki so imeli v letu 2018 dohodke, ne glede na višini prejetega dohodka. 

Kdor mora napoved še vložiti, to lahko stori na finančnem uradu, v katerem je v času vložitve napovedi vpisan v davčni register.

Dohodki | Avtor: Profimedia Profimedia

Še ena novost, povezana z dohodnino

Vsi tisti, ki bodo zamudili rok za oddajo napovedi, jo bodo lahko od 1. avgusta dalje vložili kot samoprijavo. Zaradi spremembe 63. člena Zakona o davčnem postopku s samoprijavo ni več mogoče popravljati davčne napovedi v primeru, če je bila odloča o odmeri že izdana in vročena. Samoprijava je dopustna le še v primeru zamude vložitve davčne napovedi. 

Davčni zavezanci lahko torej vložijo samoprijavo le še do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka. Zakon izrecno določa, da vložitev davčne napovedi na podlagi samoprijave ni več dopustna, ko prvič nastopi ena izmed naštetih okoliščin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.