Slovenija
62691 ogledov

V teh krajih lahko pričakujete nevihte s sodro in točo

Nevihta Profimedia
Sloveniji se približuje vremenska fronta. Arso izdal opozorilo.

"Padavin bo v nedeljo premalo, da bi se izognili nadaljevanju suše," pišejo pri vremenskem portalu Neurje.si. "Vremenska fronta bo poskrbela za nekaj ploh in tudi neviht, ki jih bo največ v severovzhodni Sloveniji."

Vremenska fronta se Sloveniji približuje od severovzhoda. "Popoldan in zvečer bo v severni in severovzhodni Sloveniji nastalo tudi nekaj posameznih krajevnih neviht," pišejo pri vremenskem portalu. "Ob nevihtah se lahko lokalno pojavljajo močnejši nalivi s sodro, izključena ni tudi manjša toča."

Plohe in nevihte se bodo v noči na ponedeljek prehodno razširile nad večji del Slovenije, a bo količina padavin v večjem delu Slovenije zelo majhna. "Ob prihodu hladne fronte bo zapihal okrepljen severovzhodnik," pišejo pri vremenskem portalu. "Ta lahko prehodno na izpostavljenih mestih vzhodne Slovenije, v sunkih lokalno doseže hitrost okoli 70 kilometrov na uro. Na Primorskem, kjer bo skozi prihajajočo poslabšanje ostalo suho, bo v noči na ponedeljek zapihala šibka do zmerna burja."

Predvsem na Koroškem in Štajerskem lahko lokalno po napovedih Neurje.si nastane kakšna manjša nevihta z močnejšim nalivom in sodro ali manjšo točo. 

Prihodnji teden bo suh, sprva tudi vetroven in nekoliko hladnejši. "Velika požarna ogroženost, predvsem na Primorskem, ostaja tudi v prihodnjem tednu," še poudarjajo pri Neurje.si.

Kaj pravi Arso?

Popoldne in zvečer se bo od severovzhoda postopno pooblačilo. "Na severu se bodo začele pojavljati krajevne padavine, predvsem plohe in posamezne nevihte, ki se bodo zvečer razširile nad večji del Slovenije, le na Primorskem bo ostalo večinoma suho," pišejo pri Arsu. "Zapihal bo okrepljen severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija."

Ponoči bo ponekod v notranjosti Slovenije občasno še deževalo, do jutra bo dež večinoma ponehal. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja, v notranjosti pa bo pihal severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem okoli 13 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva oblačno, popoldne pa se bo oblačnost ponekod trgala. Piha bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Zaradi suše je predvsem na Primorskem velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Od ponedeljka zvečer do torka popoldne bo burja na Primorskem na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost od 100 do okoli 120 kilometrov na uro.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, več oblačnosti bo v južni polovici države. Veter se bo nekoliko okrepil. V sredo bo precej jasno. Še bo vetrovno.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Hladna fronta se bliža od severovzhoda in bo danes zvečer prešla Slovenijo," razlagajo pri Arsu. "Pred njo od jugozahoda doteka nad naše kraje topel in postopno bolj vlažen zrak."

Od 23. do 28. aprila

Nad severno polovico Evrope bo v četrtek območje visokega zračnega tlaka, ki bo v petek na severu oslabelo. "V soboto se bo čez vzhodno Evropo pomikala hladna fronta, ki pa ne bo dosegla naših krajev," še pišejo pri Arsu. "V nedeljo se bo od zahoda približala slabo izražena vremenska motnja in v začetku tedna predvidoma nekoliko vplivala na vreme pri nas."

Od četrtka do nedelje se bo nadaljevalo suho vreme. "Od petka do nedelje se bo veter obračal na zahodno smer, pritekal bo postopno toplejši zrak," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje temperature okoli 20 °C in malo čez. V začetku prihodnjega tedna bo nekaj možnosti za padavine, a zaenkrat ne kaže na omembe vredno količino."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.