Slovenija
14404 ogledov

V teh občinah raste število primerov

ulica Saša Despot
V primerjavi s prejšnjim tednom se epidemiološka slika v državi izboljšuje. Od ponedeljka naprej bomo tudi uradno v rumeni fazi.

Delež pozitivnih testov PCR se v zadnjih dneh giblje med 11 in 16 odstotki, upada tudi število aktivnih primerov v državi. Od začetka tedna se je število aktivnih primerov v državi spustilo z 8.634 na 7.633. Ker sta oba pogoja (število hospitaliziranih in povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh) za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov izpolnjena, bodo od ponedeljka dalje veljali pogoji, predvideni za rumeno fazo sproščanja. 

Ob tem pa ekipa Sledilnika opozarja na nekaj podatkov, ki jih ni za zanemariti. Primerjava podatkov 7. 5. in 14. 5. pokaže, da se je število aktivnih primerov v tem obdobju znižalo za 16,3 odstotka, število potrjenih primerov za 22 odstotkov, število hospitaliziranih pa se je zmanjšalo za 82. Veliko počasneje pa se stvari na bolje premikajo, ko gre za intenzivne enote. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivnih oddelkih, se namreč zadnji teden giblje med 120 in 130. 

Opozarjajo tudi na delež potrjenih primerov v dveh starostnih skupinah. "Relativni delež potrjenih primerov od 5 do 14 let je opazno višji (iz 12,2 odstotka na 18 odstotkov). Tudi delež v skupini od 15 do 24 let je nekoliko višji (iz 12,8 odstotka na 14,1 odstotka)," navajajo. 

Še naprej velja, da se je treba obnašati odgovorno in samozaščitno. Vsi ukrepi, ki so priporočeni že več kot leto dni, še naprej veljajo – ustrezna razdalja, nošenje maske, ustrezna higiena rok. 

V občinah Vrhnika, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Šalovci, Semič v zadnjem obdobju beležijo večji prirast novih potrjenih primerov. V občini Vrhnika, na primer, so v petek potrdili 17 novih primerov. V Svetem Juriju ob Ščavnici so včeraj potrdili šest novih primerov, v zadnjem tednu pa je prirast novih primerov kar 300-odstoten. 

V petek je bilo sicer največ novih primerov potrjenih v Ljubljani (76), sledijo Kranj (26), Koper (21), Maribor in Vrhnika (17), Zagorje ob Savi (15), Ormož (11). Z izjemo Vrhnike se je v vseh naštetih občinah trend rasti okužb obrnil navzdol.

Rumena faza prinaša pogoj PCT

Z vstopom v rumeno fazo sproščanja ukrepov stopa v ospredje tudi pogoj PCT – prebolevniki, cepljeni, testirani. V notranjost lokalov ali na ogled kulturnih prireditev bo dovoljeno le tistim, ki bodo izpolnjevali enega od naštetih pogojev. 

Po danes objavljenih podatkih NIJZ na spletni strani cepimose.si je bilo do zdaj z dvema odmerkoma pri nas cepljenih 13,4 odstotka prebivalcev, z enim odmerkom pa 26,1 odstotka prebivalcev. Prebivalci se na cepljenje po novem lahko prijavijo prek aplikacije zVem. Cilj ostaja 60-odstotna precepljenost prebivalstva v naslednjem mesecu. 

V zadnjem tednu so bila v Slovenijo dobavljena vsa štiri cepiva, ki so trenutno odobrena s strani Evropske agencije za zdravila za uporabo v EU. Največ odmerkov je dobavil Pfizer/BioNTech, in sicer 58.500. Prispelo je tudi 14.400 odmerkov tako cepiva AstraZeneca kot cepiva Moderna. Dobavljenih je bilo tudi 6.000 odmerkov cepiva Janssen. 

Prihodnji teden naj bi v Slovenijo prispelo nekaj več kot 96 tisoč odmerkov cepiv. Podobno kot v tem tednu bo tudi prihodnji teden prispelo največ cepiva Pfizer/BioNTech, in sicer nekaj več kot 59 tisoč odmerkov. Prišlo naj bi tudi slabih 15 tisoč odmerkov AstraZenece, 14.400 odmerkov Moderne in nekaj več kot 7000 odmerkov cepiva Janssen. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice