Slovenija
196563 ogledov

V teh regijah lahko upajo na odprtje šol 18. januarja

1/2
Kriterij za odprtje šol dosega le ena regija, še ena je čisto blizu. Za deset odstotkov ga presegajo še tri regije, drugje odpiranje šol 18. januarja ni verjetno.

Predsednik vlade Janez Janša je predstavil nov načrt sproščanja ukrepov. Uporabljati se bo začel 18. januarja, ključna novost pa je, da se bodo dejavnosti in tudi šole odpirale regijsko. Pogledali smo, v katerih regija bi se šole po trenutnih podatkih 18. januarja lahko odprle in kje ne.

Prvi pogoj je, da je število hospitaliziranih pod 1200. Tu smo tik pod mejo, saj je trenutno v bolnišnicah 1160 bolnikov s covidom-19. Če bo ta številka nad 1200, odpiranje šol 18. januarja odpade v celotni državi.

Naslednji pogoj bomo zelo težko dosegli. Pogoj za prehod iz črne v rdečo fazo je namreč povprečno manj kot 1350 okužb v zadnjih sedmih dneh. Trenutno jih je v Sloveniji 1794, kar je kar za tretjino preveč.

Dve regiji skoraj gotovo, tri pogojno

Če bi ta pogoj na ravni države uspeli doseči, je Janša na novinarski konferenci omenil, da bi lahko šole morda odprli v treh regijah, Goriška in Obalno-kraški oziroma Gorenjski, Goriški in Obalno-kraški. Po zadnjih podatkih NIJZ, ki so bili objavljeni včeraj, pogoje za odprtje šol izpolnjuje le ena regija, ki je Janša ni omenil, to je Primorsko-notranjska.

Zelo blizu kriteriju je tudi Obalno-kraška, ki je, kot kažejo trenutni podatki, zagotovo naslednji kandidat za odpiranje šol.

Za približno deset odstotkov mejo za odpiranje šol presegajo še Osrednjeslovenska, Gorenjska in Podravska, medtem ko so druge regije še precej daleč od te meje, daleč najdlje v Posavski, ki jo presega za 1,6-krat.

Do 14. januarja, ko naj bi vlada na sredini redni seji (te bodo namenjene epidemiji, četrtkove pa drugim zadevam) odločala o morebitnem odprtju šol za učence prvih treh razredov v določenih regija, se lahko razmere še bistveno spremenijo. 

Zakaj šol ne odpiramo po posameznih regijah, smo že 31. decembra povprašali ministrstvo za šolstvo, takrat so bile razmere v najslabši regiji trikrat slabše kot v najboljši, a odgovorov še nismo prejeli. Ministrica Simona Kustec je v svojih nastopih sicer nekajkrat omenila ustavno pravico do šolanja in enakosti, ki očitno ni več težava. 

Pečan: Do sto šol bi lahko ves čas delovalo

"Nisem pravnik, ampak prepričan sem, da pisci naše ustave, ko so predpostavili čimbolj enake možnosti, niso menili, da je treba možnosti vse znižati na najslabši standard, ampak to počnemo od trenutka, ko nismo pristopili k regionalnosti izvajanja pouka na daljavo. Ogromno šol v Sloveniji je, ki imajo manj zasedene oddelke, večjo kvadraturo, marsikje je bila epidemiološko slika bistveno ugodnejša kot drugje. Veliko bi jih lahko delovalo v normalnih pogojih, ocena čez palec je, da bi lahko 50 do sto šol lahko ves čas delovalo skoraj v normalnih pogojih. Ali je prav, da se je standard vsem znižal na najnižji možen standard, jaz menim, da ne," je na posvetu šolnikov s predsednikom vlade na primer dejal predsednik društva ravnateljev Gregor Pečan. 

Vprašanja, ki smo jih 31. decembra poslali na ministrstvo za šolstvo

Razmere po regijah so bistveno različne, ponekod je skoraj trikrat več primerov kot drugje. Zakaj se vam zdi pravično, da se morajo otroci iz boljših regij šolati doma, ker so v drugih regijah epidemiološke razmere preslabe?

Ali zaradi zagotavljanja enakosti vseh učencev ne kršite pravila izbire manjšega zla?

Ker ste večkrat omenjali ustavno pravico do šolanja: Ali ni ustavna pravica do šolanja tudi v primeru šolanja zagotovljena vsem učencem?

Ali ni bila ustavna pravica do šolanja kršena tudi razredom, ki so bili zaradi okužb poslani v karanteno, ampak utemeljeno?

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • paschtexthat 05:10 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • cenili 00:41 11.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • damjan9 12:43 10.januar 2021.

    Janša,Kacin,Krek,ga. Beovič in še par kretenov,ki so zraven dajte že enkrat nas nehat farbat,delit po občinah,zapirat,nam omejevat svobobo in prosto presojo,kaj naj bo z nami in,kako naj se odločamo,kako prebrodit COVID,kaj ni dovolj,da ste nas čisto ubili psihično,fizično,finančno itd... pa ...prikaži več koji kurac si mislite,da ste bogovi,da nam vsem sodite in serete po nas z bednimi lažmi in po malem izpolnjujete svoj plan,kako nas lepo pokorit in utišat,da se boste počutli vladarje,zmagovalce.