Slovenija
8484 ogledov

V teh zdravstvenih domovih so kršili strategijo cepljenja

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Neskladnosti so ugotovili v sedmih cepilnih centrih.

V obdobju od 5. do 11. aprila so inšpektorji opravili 4206 nadzorov in izrekli 15 prekrškovnih sankcij, 300 opozoril in 163 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat RS je od tega opravil 807 nadzorov, izrekel pa 4 prekrškovne sankcije, 62 opozoril po Zakonu o prekrških in 9 upravnih ukrepov, je na novinarski konferenci vlade povedala Deana Potza.

Nadzore so opravljali na področju gostinstva, storitvenih dejavnosti, v večstanovanjskih stavbah in na javnih površinah, kjer je bilo v preteklem tednu pri 279 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril.

Poostrili so tudi nadzor nad cepilnimi centri. V tednu od 5. do 11. aprila so opravili 172 nadzorov, izrekli pa skupno 12 opozoril. Neskladnosti so ugotovili v sedmih cepilnih centrih. Šlo je za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oziroma za napake pri vodenju čakalnih seznamov (samo število predvidenih za cepljenje, brez konkretnih podatkov), v enem primeru tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov. Nekateri pa so prepozno vnašali podatke o cepljenih v nacionalni sistem. V določenih primerih so cepili tudi osebe, mlajše od 60 let. 

 Gre za zdravstvene domove Koper, Ivančna Gorica, Cerknica, Ajdovščina, Ravne na Koroškem, Domžale in Trbovlje. Vsem so bila izrečena opozorila z rokom odprave. Dva postopka sta še v teku v ZD Ljubljana, pri čemer se en postopek nanaša na starejšo prijavo. V teku pa so tudi postopki v UKC Maribor ter v ZD Ptuj, Maribor, Koper, Žalec in Velenje. Brez ugotovljenih neskladij pa je bil postopek zaključen v ZD Slovenska Bistrica in ZD Gornja Radgona.

Ugotovili so, da 27 od 61 cepilnih centrov aktivno vabi na cepljenje, čakalne sezname pa ročno vodi še vedno 12 cepilnih centrov v državi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • joze127 14:23 15.april 2021.

    In kje je tabela kršitev in kaj se je zgodilo z direktorji zdravstvenih domov. Koliko časa bodo zdravniki zaščiteni kot svete krave. Odgovornost je treba izvajati na vseh nivojih. Samo spomnite se ginekologinje na demonstracijah. Izjave, ki še za osnovnošolsko ...prikaži več izobrazbo z majhen pameti niso primerne. Pa vendar bo naslednji mesec spet dobila plačo in to od mene, ker so me prepričali da sem jim plačeval vsak mesec 12% oni pa smučat zato da so se okužili!!!!Tudi njim je moral eden podpisati papir.

  • mph 14:22 15.april 2021.

    Kaj ko bi se nehali ukvarjat s tem bi čimhitreje pocepili čimveč ljudi? Samo dve prioritetni listi bi morali obstajat, zdravstvo+domovi+šole+policija +vojska, ... na eni strani in VSI OSTALI na drugi, po vrstnem redu kakor je kdo izrazil interes.