Slovenija
14917 ogledov

V tej kategoriji Slovenijo prehitela samo Hrvaška

Noč v Ljubljani večer Profimedia
Bi se na prazni nočni ulici počutili varne? V Sloveniji smo na podlagi odgovora na to vprašanje podprvaki.

V Sloveniji se prebivalci znotraj svojih meja počutimo zelo varne. Takšni so izsledki študije, ki so jo na podlagi svežih podatkov s platforme Numbeo objavili na portalu Adventourely in je zajela vse evropske države. Rezultati se nanašajo na odgovore, kako varno se prebivalci v neki državi počutijo, če bi morali ponoči sami hoditi naokoli. Pri tem ni nujno, da je glavna nevarnost kriminal, temveč so pomembni tudi drugi dejavniki od urejenosti prometa do možnosti drugih nezgod vključno s srečanji z nevarnimi živalmi.

Slovenija se je uvrstila tik pod vrh, z rezultatom 74,4 je za dve desetinki točke zaostala le za presenetljivo zmagovalko Hrvaško. Na tretjem mestu so zelo samozavestni glede osebne varnosti tudi na Islandiji z rezultatom 72,2, sledijo v Gruziji z 69,7 in Švici z 69,35.

BDP ni ključen dejavnik

Najmanj varne se počutijo prebivalci v Belgiji (41,2), Belousiji (36,4) in prav na dnu Franciji (35,5). Tudi Združeno kraljestvo in celo Švedska sta državi, kjer prebivalci nočne varnosti ne postavljajo zelo visoko. Z izjemo Belorusije, ki ima svoje družbenopolitične posebnosti, gre pri ostalih državah za ekonomsko in družbeno zelo razvite družbe, kar pa očitno ni dovolj.

Tudi sicer študija nakazuje, da se pretežno bolj varno počutijo prebivalci balkanskih in baltskih držav, tako da višji BDP ni hkrati tudi porok za višji rezultat glede varnosti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Ender3 13:23 04.junij 2023.

    Kockasti pa varni ? Kdo sosedom dela statistiko? Krščanska cerkev. Podobno, kot Srbi so polni orožja in sovraštva do drugih in tudi odnos so žensk in materinstva veliko pove..Njihovega ustaštva so se celo nacisti bali..

  • Francs 12:46 04.junij 2023.

    Na dnu Belgija , Francija in podobne "razvite" države..... Samo njihove nogometne reprezentance pogledaš pa je vse jasno.....So pač veliko bolj "kulturno" obogateni kot smo mi in Hrvati , ki smo bojda rasisti , ker se imamo na nekaterih področjih ...prikaži večih kanček zdrave pameti.... Žal se tudi pri nas to spreminja v negativno smer......Da pa je statistika pravilno uravnotežena so zraven dodali še Belorusijo , ki pa itak ni demokratična in je malo posebna...... Je pa zame kar malo presenetljivo , da je v

  • lojs 09:54 04.junij 2023.

    zaenkrat mogoče še, kakor kje , ampak ta varnost ne bo trajala prav dolgo ... napišite kakšna je statistika drogeršev, potem vedno meč migrantov, da ne govorimo o vse slabši ekonomski situaciji ...kriminal je pred vrati, brez vsakega dvoma, ponoči, čez dan, ni važno