Slovenija
1184 ogledov

V teh občinah je priložnosti največ

delovno mesto služba Shutterstock
Osemnajst občin v Sloveniji izstopa iz povprečja.

V Sloveniji je bilo konec leta 2017 več kot polovica delovno aktivnega prebivalstva. Statistični urad Slovenije je zabeležil kar 437.500 medobčinski delovnih migrantov. Njihov delež se iz leta v leto rahlo povečuje. 

Na območju svoje občine je imelo delovno mesto največ delovno aktivnih prebivalcev v občinah Ljubljana (83 %), Novo mesto (73,4 %) in Maribor (71,4 %). Najmanj delovno aktivnih prebivalcev z zaposlitvijo v svoji občini pa beležita občini Trnovska vas in Hodoš (v vsaki 10 % ali manj). 

V Sloveniji je 18 izrazito delovnih občin, to je tistih, v katerih je število delovnih mest vsaj za 16 odstotkov višje od števila delovno aktinih prebivalcev. Med njimi posebej izstopa Trzin, ki je imel trikrat več delovnih mest kot delovno aktivnih oseb s prebivališčem v tej občini. Dnevno (ali kako drugače) je prihajalo na delo v to občino nekaj več kot 5.000 oseb iz drugih občin, hkrati pa je iz te občine odhajalo na delo v druge občine nekaj več kot 1.200 delovno aktivnih prebivalcev. 

Izrazito delovne občine v Sloveniji so Trzin, Šempeter - Vrtojba, Ljubljana, Nazarje, Kidričevo, Murska Sobota, Odranci, Zreče, Novo mesto, Gornja Radgona, Maribor, Celje, Ptuj, Lenart, Idrija, Velenje, Nova Gorica in Slovenj Gradec.

Z delovnimi migracijami v obeh smereh je najbolj obremenjena občina Ljubljana, saj vanjo dnevno (ali kako drugače) prihaja na delo nekaj več kot 122.100 oseb iz drugih občin, hkrati pa iz nje odhaja na delo v druge občine 20.400 delovno aktivnih Ljubljančanov. Skupni tokovi delovnih migracij za občino Ljubljana so tako znašali nekaj več kot 142.500 delovno aktivnih oseb; sledile so občine Maribor (skoraj 41.900), Celje (skoraj 25.800) in Kranj (nekaj več kot 24.500).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice