Slovenija
41485 ogledov

V tem primeru boste morali davek plačati kar dvakrat

paket dostava Profimedia
Evropska komisija in države članice po navedbah ministrstva končno pripravljajo ukrepe za odpravo pomanjkljivosti in učinkovito delovanje uvoznega sistema VEM, da davka ne bo več treba plačati dvakrat.

Kot smo že poročali, je 1. julija 2021 Evropska komisija odpravila oprostitev davka na dodano vrednost (DDV) za uvoz blaga iz tretjih držav, ki ne presega 22 evrov. Posledično je od takrat naprej vse blago, uvoženo v EU, obdavčeno z DDV. Z namenom, da olajša in poenostavi prijavljanje in plačilo DDV za uvoženo blago, je EK ustanovila elektronski portal Uvoz na enem mestu (IOSS; Import One-Stop Shop), ki ga podjetja oziroma e-trgovine lahko uporabljajo za izpolnjevanje svojih obveznosti glede DDV pri prodaji.

A kljub temu nekateri prenosniki pošiljk zaračunajo uvozne postopke. To je zmotilo tudi državljana, ki je na spletni strani Predlagam vladi zapisal, da za pošiljke, ki gredo skozi IOSS sistem brez doplačil, ne bi smeli več zaračunavati uvoznih postopkov, ker je uvozni postopek opravil že prodajalec.

Pojavljajo se težave pri posredovanju podatkov

A kot so mu pojasnili na Ministrstvu za finance, sistem IOSS oziroma VEM lahko uspešno deluje in pomeni poenostavitev za potrošnike, dobavitelje, prenosnike pošiljk in davčne uprave le pod pogojem, da vse vpletene strani izpolnijo svoj del obveznosti v sistemu, predvsem posredovanje vseh potrebnih podatkov v dobavni verigi.

"Pri tem se v začetnem obdobju pojavljajo nekatere težave, predvsem pri posredovanju podatkov od elektronskega vmesnika (t. i. spletne platforme) in dejanskega dobavitelja prek poštnega operaterja v tretji državi in poštnega operaterja v državi članici potrošnje do carinskega sistema EU," so dodali.

Zato, v kolikor potrebni podatki za delovanje posebne uvozne ureditve VEM niso vneseni v carinski elektronski sistem v trenutku, ko je pošiljka z blagom predložena carinskemu organu za uvoz in sprostitev blaga v prost promet, carinski organ za to blago ne sme uporabiti oprostitve plačila DDV ob uvozu in mora v skladu s carinskimi predpisi Unije na to blago obračunati DDV.

"Ta DDV mora plačati prejemnik ob prevzemu pošiljke," so pojasnili.

Pripravljajo ukrepe za odpravo pomanjkljivosti, da ne bo več prihajalo do dvojne obdavčitve

Zato Evropska komisija in države članice po navedbah ministrstva že pripravljajo ukrepe za odpravo pomanjkljivosti in učinkovito delovanje uvoznega sistema VEM. "S tem bodo prenehale okoliščine, zaradi katerih so v carinskem postopku pogosteje potrebna dodatna preverjanja pošiljk in zaradi katerih se ob uvozu obračuna DDV, čeprav je kupec tega že plačal dobavitelju ob nakupu blaga (dvojna obdavčitev)," zatrjujejo na ministrstvu.

Kot nadaljujejo, je sestavni del carinskih formalnosti ob uvozu blaga vložitev carinske deklaracije za vsako pošiljko. Do 1. julija 2021 za pošiljke v vrednosti manj kot 22 evrov carinske deklaracije ni bilo treba vložiti, po tem datumu pa te izjeme ni več.

Carinske formalnosti lahko ponudniki poštnih in kurirskih storitev zaračunajo po svoje

Tako morajo biti vse pošiljke, ki prispejo iz tretjih držav, predložene carinskemu organu takoj ob vnosu na carinsko območje Unije, zanje pa mora biti vložena tudi elektronska carinska deklaracija. "Za predložitev pošiljk v poštnem prometu je odgovoren prenosnik pošiljke, to je poštni operater (npr. Pošta Slovenije) ali hitri prevoznik (npr. DHL, UPS). Podatki o pošiljki morajo biti predloženi s carinsko deklaracijo v elektronski obliki," so razložili na ministrstvu.

Carinske formalnosti je treba opraviti tudi pri uporabi posebne uvozne ureditve IOSS. Te stroške ponudniki poštnih in kurirskih storitev, ki so gospodarske družbe, zaračunajo prejemnikom pošiljk v skladu s svojo poslovno politiko in cenikom. Za postopek vam bodo na Pošti Slovenije zaračunali najmanj 2,5 evra, medtem ko drugi ponudniki v Sloveniji tovrstnih storitev ne zaračunajo.

"V primeru veljavne IOSS individualne identifikacijske številke prodajalca v elektronski carinski deklaraciji je pošiljka ob uvozu v Slovenijo ali drugo državo članico oproščena plačila DDV. V primeru, ko carinska deklaracija ne vsebuje veljavne IOSS številke prodajalca, bodisi da številka sploh ni navedena bodisi da je ta napačna, se na blago obračuna DDV ob uvozu."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bozo666 08:42 13.december 2021.

    Razpusti je treba to poštarsko bando

  • Avatar Dallistella
    Dallistella 23:43 12.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m