Slovenija
127032 ogledov

Pripravite se na neprijetno presenečenje, ki vam ga pripravlja Pošta Slovenije

Poštar Klemen Razinger
Pričakujete pošiljko iz tretje države? Pripravite se na neprijetno presenečenje, ki vam ga pripravlja Pošta Slovenije.

1. julija 2021 je Evropska komisija odpravila oprostitev davka na dodano vrednost (DDV) za uvoz blaga iz tretjih držav, ki ne presega 22 evrov.

Posledično je od takrat naprej vse blago, uvoženo v EU, obdavčeno z DDV. Z namenom, da olajša in poenostavi prijavljanje in plačilo DDV za uvoženo blago, je EK ustanovila elektronski portal Uvoz na enem mestu (IOSS; Import One-Stop Shop), ki ga podjetja oziroma e-trgovine lahko uporabljajo za izpolnjevanje svojih obveznosti glede DDV pri prodaji.

IOSS tako dobaviteljem in elektronskim vmesnikom, ki prodajajo uvoženo blago kupcem v EU, omogoča, da zbirajo, prijavljajo in plačujejo DDV davčnim organom. Ta je obračunan po stopnji, ki velja v državi kupca. Pred 1. julijem letos je namreč kupec plačal DDV v trenutku, ko je bilo blago uvoženo v EU (za izdelke v vrednosti nad 22 evrov).

Pošta Slovenije Slovenija Spletni nakupi: Tako so po uvedbi novih pravil strmoglavila naročila

Če prodajalec ni registriran v sistemu IOSS, pa mora kupec vseeno plačati uvozni DDV carinskemu deklarantu (to je lahko poštni operater, kurirski servis ali carinski zastopnik).

IOSS naj bi torej olajšal poslovanje za prodajalce in kupce, ki ob dostavi blaga niso več soočeni z nepredvidenimi dodatnimi stroški.

A kot nas je opozoril bralec, to ne velja za vse prevoznike. Pošta Slovenije namreč po novem za prav vsako pošiljko zaračuna še svoje stroške "carinskega posredovanja", ne glede na to, da je pošiljka deklarirana kot IOSS ter da je bil davek že odvajan ob trenutku plačila.

"Njihovi zapisi ter zaračunavanje brezveznih stroškov za pošiljke, ki imajo davek že odvajan, je tudi v nasprotju s spodaj zapisanim s strani Evropske komisije," je ogorčen bralec.

Gre za poenostavitev davčnega in ne carinskega postopka, trdijo na Pošti Slovenije

A na Pošti Slovenije trdijo, da gre pri uvozni ureditvi IOSS za poenostavitev davčnega in ne carinskega postopka, "ki jih je potrebno v vsakem primeru izvesti za uvoz blaga iz tretjih držav". Neocarinjenih pošiljk Pošta Slovenije ne sme dostaviti. "Ne glede na to, ali je bil DDV za pošiljko že plačan ob nakupu (po možnosti v skladu s sistemom IOSS) ali ne, blago v pošiljkah še ni bilo sproščeno v prosti promet v EU, s čimer še vedno gre za 'neunijsko' blago, ki v območje EU brez izvedbe uvoznih carinskih formalnosti ne sme vstopiti. V carinskih postopkih namreč ne obstajajo razlike med pošiljkami z IOSS in pošiljkami brez IOSS," pravijo.

Vprašanje, ki smo ga naslovili na GLS: Ali tudi pri pošiljkah, ki so deklarirane kot IOSS (torej je bil davek odvajan ob trenutku plačila), zaračunate stroške carinskega posredovanja? Če to drži, kakšni so ti stroški in kaj vključujejo? V kakšnih primerih jih obračunate?

Odgovor: "V konkretnem primeru, ki ste ga navedli v svojem vprašanju, stranka v Sloveniji ne plača ničesar."

Stroški izvedbe storitve carinskega posredovanja se torej izračunajo v vseh primerih, ko uporabnik izvede storitev prek Pošte Slovenije. Seveda pa ima uporabnik možnost, da za carinsko posredovanje izbere tudi drugega carinskega zastopnika ali pošiljko zavrne, pravijo v podjetju.

Na GLS tovrstnih stroškov ne zaračunavajo

Ali zaračunavajo stroške carinskega posredovanja tudi v pri pošiljkah, ki so deklarirane kot IOSS, smo povprašali tudi na GLS. Povedali so nam, da v takšnem primeru dodatnih stroškov ne zaračunajo. Podobno velja tudi za DHL.

Na Pošti Slovenije na drugi strani pravijo, da se vse storitve carinskega zastopanja zaračunajo v skladu z veljavnim cenikom carinskega posredovanja. "Cene so stroškovno naravnane in odražajo dejanski strošek izvedbe posameznega postopka," zatrjujejo.

V okviru storitev carinskega posredovanja izvedejo varnostne analize, obveščajo naslovnike, pridobijo dokumentacijo in podatke o poštnih pošiljkah v carinskem postopku od uporabnikov, kar zajema tudi račun ali druga dokazila o stanju blaga v pošiljki v elektronski obliki, skladiščijo pošiljke, predložijo blago v poštnih pošiljkah skupaj s podatki o poštnih pošiljkah carinskemu organu, vložijo uvozno carinsko deklaracijo s predpisano elektronsko izmenjavo podatkov, izmenjajo podatke s carinskim organom, obračunajo dajatve za poštne pošiljke, ki zapadejo pod obveznost plačila dajatev in obračun storitev carinskega posredovanja izvajalca nad poštnimi pošiljkami v carinskem postopku, sledijo pošiljkam do vročitve naslovniku tudi v primeru navadnih pošiljk ter poberejo znesek DDV in strošek postopka od uporabnikov, naštejejo na Pošti Slovenije. Za postopek zaračunajo najmanj 2,5 evra. Cenik je dostopen na njihovi spletni strani.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 18
  • tanci82 00:37 10.oktober 2021.

    Vsi bi morali začet zavračat take pošiljke, pa da vidimo, kolk časa bi na carinski pošti še opravljali te nategunske storitve.

  • bobubob 20:31 08.oktober 2021.

    Vstopnina za cirkus. Žal predstava še ni končana, vstopnino pa bomo plačevali še dolgo potem....

  • bozo666 20:28 08.oktober 2021.

    Ma dej ta pofukana pošra slovenije. navadna ciganerija je to. protestniki bo mral v pošte metat granitne kocke ne pa v parlament. komaj čakam dan ko bo nekdo drug prišel na trg in bo ta lopovska mafija pocrkala. še malo ...prikaži več pa si bom kupil pas in ga natreniral, da pogrize vse te poštarje pofukane. Te kretene, ki delajo pa na carinski pošti bo pa itak bog štrafu.