Slovenija
146 ogledov

V Termah Čatež rešili utapljajočega otroka

deček bazen utapljanje utopitev Shutterstock
Na kopališču so mimoidoči videli, da se utaplja 5-letni otrok; potegnili so ga iz vode in mu pomagali. Utopitve so druga najpogostejša smrt pri predšolskih otrokih. Slovensko povrečje: letno se pri nas v povprečju leta utopi 28 ljudi, letos smo zabeležili že štiri takšne smrti.

5- letnega dečka, ki je imel včeraj v Termah Čatež težave v vodi, so iz bazena potegnili mimoidoči; pomoč mu je nudila ekipa nujne medicinske pomoči, prepeljali so ga v brežiško bolnišnico.

Po naših podatkih bo k sreči otrok nesrečen slučaj preživel brez posledic. Te sreče pred štirimi leti ni imel 8-letni ruski deček, ki se je v bazenih termalne riviere na Čatežu utopil. Vest je precej razburkala in to ne prvič; v kranjskem hotelu Larix se je februarja 2007 utopil 5-letni otrok, v Tuheljskih toplicah se je maja 2009 utopila 6-letna deklica, leta 2010 je v mariborskem Pristanu, v tamkajšnjem bazenu, utonil prvošolček.

V termah so nam v kratkem telefonskem pogovoru povedali, da se vsekakor trudijo, da do takšnih primerov ne bi prihajalo; na njihov uradni odgovor na vprašanje, kako je poskrbljeno za varnost na običajno precej zasedenih bazenih in kako usposobljeni so njihovi reševalci, še čakamo.

Utopitve na tretjem mestu

V Sloveniji so utopitve po številu smrtnih žrtev na nezavidljivem tretjem mestu, takoj za prometnimi nesrečami in nesrečami pri delu. V primeru predšolskih otrok je slika še hujša, saj so smrti kot posledica utopitve na drugem mestu nesreč.

Utopitve v Sloveniji | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

 

Kako ravnati?

V prvi vrsti moramo za varnost poskrbeti sami; kako pa ravnati, če vendarle vidimo ponesrečenca v vodi? Dr. Nevenka Oblak iz urgentne ambulante Zdravstvenega doma Ljubljana v prvi vrsti izpostavi, da moramo, v kolikor naletimo na nekoga, ki se utaplja, poskrbeti za svojo varnost.

Če že v vodi opazimo, da ponesrečenec ne diha, mu, če je to možno, najprej sprostimo dihalne poti in mu takoj nato damo pet začetnih vpihov,” svetuje zdravnica. Pri utopitvah je glavni razlog za zastoj srca zadušitev.

Če ponesrečeni ne začne dihati, če nima pulza ga, ko ga potegnemo iz vode, začnemo oživljati. “Ponavadi ponesrečenci že po začetnih vpihih začnejo dihati. Če se to ne zgodi, začnemo z masažo srca,” pravi zdravnica. V primeru odraslih ponesrečencev zdravnica svetuje razmerje 30 – 2; to pomeni 30 masaž srca in 2 vpiha, v primeru ponesrečenega otroka velja razmerje 15 – 2.

Če je v bližini defibrillator je v primeru v vodi ponesrečenih pomembno še, da mu obrišemo kožo. Pri utopljencih je, še izpostavi dr. Oblakova, izredno pomembno tudi, da pazimo na vratno hrbetnico zaradi večjega rizika poškodb. 

Ustrezna reakcija rešila življenje

Prisebnosti reševalcev se gre zahvaliti, da črni statistiki utopitev v letu 2010 ni bilo potrebno pripisati takrat 6-letnega dečka Kristijana, ki se je skoraj utopil na sevniškem bazenu. Že negibnega so ga potegnili iz vode in ga začeli oživljati do prihoda medicinskega osebja.

Z rešilcem so ga odpeljali v bolnišnico v Celju. Ker so se celjski zdravniki želeli prepričati, da šestletnik ne bo imel nobenih posledic, so ga prepeljali v Ljubljano, kjer so preverili, če prihaja do otekanja možganov. V Ljubljani so ga spravili v umetno komo in pregledali delovanje možganov.

Deček posledic k sreči nima. Dr. Oblakova z ljubljanskega zdravstvenega doma pri tem izpostavi kakovostne obnovitvene tečaje prve pomoči v Simulacijskem centru Zdravstvenega doma Ljubljana na Metelkovi ulici, ki stanejo 20 evrov. “Zelo dobro opremo imajo, izvrstno usposobljeno ekipo, tako da te obnovitvene tečaje toplo priporočamo.” Včasih res štejejo le minute do prihoda reševalnih ekip; če v the minutah ustrezno reagiramo, lahko nekomu rešimo življenje. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 22:30 10.julij 2015.

    Čudež je, da so ga rešili.Seveda ne reševalci, ki jih spet ni bilo na svojih mestih, oziroma tam, kjer bi morali biti.Seveda spet nihče ne bo odgovarjal, ker nihče ni odgovoren.Tako je to pri nas.