Slovenija
32 ogledov

V torek začetek lova na nove najdbe

Borut Križ, arheolog, in Zdenko Picelj, direktor Dolenjskega muzeja, v pričakova Žurnal24 main
Kapiteljska njiva. Približujejo se 30-letnici arheoloških izkopavanj, dela še vsaj za desetletje.

V torek se bodo arheologi Dolenjskega muzeja pod vodstvom Boruta Križa znova podali na Kapiteljsko njivo, kjer bodo vse do konca julija iskali ostanke halštatske kulture.

Reševanje pred strupi
"Zdaj se že približujemo 30-letnemu arheološkemu delu na najdišču Kapiteljska njiva, na katerem gre za zavarovano arheološko izkopavanje. Dolenjska kisla zemlja in kmetijska obdelava z gnojenjem in škropljenjem proti škodljivcem sta namreč izjemno poškodovali arheološke predmete, zato jih poskušamo na nekako rešiti tako, da jih izkopljemo, restavriramo in predstavimo," pojasnjuje Križ. Pred njimi je, kot dodaja Zdenko Picelj, direktor Dolenjskega muzeja, vsaj še desetletje izkopavanj.

Letos načrtujejo izkop dobrih tisoč kvadratnih metrov grobišča, za katerega že vedo, da v njem obstajajo grobovi iz starejše železne dobe. Vsega skupaj so do zdaj izkopali 700 grobov iz mlajše železne dobe, blizu tisoč iz starejše železne dobe in okoli 270 iz pozne bronaste dobe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.