Slovenija
10129 ogledov

Sveža napoved: Krepko pod ničlo bo šlo

Mrzlo jutro
Če se bo nadaljevala takšna suša, bomo imeli večjo vročino v poletnem času.

Vremenoslovci za danes v južni polovici Slovenije napovedujejo pretežno, drugod spremenljivo oblačno vreme. "Pojavljale se bodo občasne padavine, deloma plohe," pišejo pri Agenciji za okolje. "Lahko tudi zagrmi. V južnih krajih se bo popoldne meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 500 m. Zapihal bo okrepljen veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12, na Primorskem do 16 stopinj Celzija. Proti večeru se bo občutno ohladilo."

Ponoči se bo postopno razjasnilo, jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 3 stopinje Celzija.

Najbolj mrzlo bo verjetno torkovo jutro, ko bo v notranjosti nekaj stopinj pod ničlo, tako da tudi povprečna temperatura ne bo tako visoka kot zadnje dni.

Ciklon.si

Jutri bo pretežno jasno, ponekod bo še pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Goriškem in ob morju do 14 stopinj Celzija.

V sredo čez dan se bo spet pooblačilo, popoldne in zvečer bodo občasne padavine. Meja sneženja se bo približala nižinam.

"Nad severno in vzhodno Evropo je ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Hladna fronta se pomika prek severnega Balkana proti jugu. V višinah k nam od severa priteka hladnejši zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo od severozahoda proti Alpam v višinah pritekal dokaj hladen zrak. "Ob koncu tedna se bo smer vetra v višinah prek zahodne obrnila na jugozahodno," pišejo pri Arsu. "K nam bo prehodno spet dotekal toplejši zrak. Hladna fronta bo Slovenijo predvidoma dosegla v noči na ponedeljek."

OPOZORILO ARSA

Predvsem na Primorskem je še velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

V četrtek bo spremenljivo oblačno s kakšno kratkotrajno ploho ploho. "V petek in soboto bo suho vreme, spet se bo krepil jugozahodni veter," še napovedujejo pri Arsu. "V nedeljo bo na zahodu pričelo deževati, v noči na ponedeljek pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. V ponedeljek bodo padavine ponehale, hladneje bo. V torek se bo delno razjasnilo."

Suša pozimi napoveduje vroče poletje

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved piše, da že en mesec nismo imeli resnih padavin. "Zemlja je že pošteno izsušena in upanja, da bo padlo kaj več, ni do prihodnje nedelje," pišejo pri Ciklon.si. "Izsušenost v tako zgodnjem času pomeni lahko večjo vročino v poletnem času. Če ne bo še mesec dni nič resnega, je velika verjetnost za rekordno vroče poletje ob El Ninu."

Dodaja, da se ponavlja februarska zgodba, ko smo bili večinoma pod vplivom severozahodnih/fenskih do severnih vetrov. "Na sliki je videti precej padavin severno od Alp, pri nas pa, razen na jugu, zelo zelo malo," napovedujejo pri Ciklon.si. "Šele v nedeljo je nekaj možnosti za večjo pošiljko padavin."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mucek4 12:06 11.marec 2019.

    -6 pa "Krepko po ničlo"? Krepko pod ničjo je -15