Slovenija
512 ogledov

V trboveljski porodnišnici pred porodom umrla enojajčna dvojčka

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
S porodom nosečnice, ki je nosila dvojčka, čakali do 38. tedna. Umrla sta štiri dni pred predvidenim carskim rezom.

V porodnišnici Trbovlje so 11. januarja sprejeli  žensko v 38. tednu nosečnosti, ki je nosila enojajčna dvojčka v eni posteljici. Po pregledu je dežurna zdravnica ugotovila, da sta plodova mrtva. Nosečnica je bila na carski rez naročena 15. januarja. 

"Šlo je za visoko rizično nosečnost"

"Šlo je za visoko rizično nosečnost," je za Žurnal24 povedal predstojnik trboveljske porodnišnice  Miroslav Jurca. "Nosila je enojajčna dvojčka v eni posteljici, poleg tega je imela toksemijo (zastajanje strupov v telesu), ki je ogrožala še dodatno. Take nosečnosti se običajno končajo s carskim rezom med 35. in 37. tednom nosečnosti, torej dober mesec pred rokom," razlaga Jurca.

"Nosečnost naj se čim prej zaključi"

Predstojnik trboveljske porodnišnice poudarja, da ni šlo za pacientko njihove porodnišnice, pač pa pacientko, ki je bila v njihovo ustanovo v zadnjih tednih nosečnosti poslana na konzultacije z ultrazvočnimi preiskavami. Sam jo je ultrazvočno pregledal konec leta, ko je tudi ustno svetoval, da se nosečnost čim prej zajključi. 4. januarja jo je na ponovnem ultrazvoku pregledala druga ginekologinja trboveljske porodnišnice, na podlagi tega pregleda pa je bila izdana napotnica po kateri bi morala nosečnica priti na carski rez 15. januarja.

Ultrazvočni izvidi so bili normalni

"Kaj je razlog, da se je naša ginekologinja tako odločila ne vem, ker z njo nisem govoril. So pa bile vse ultrazvočne preiskave v redu, izvidi normalni, pri zarodkih nismo našli nobenih anomalij. Nekaj se je moralo zgodoviti na nivoju posteljice, čemur je lahko botroval visok pritisk." Tablete proti visokemu pritisku je nosečnica začela dobivati ob koncu nosečnosti.

Jurca poudarja, da so bili v porodnišnici zadolženi za izdajo mnenja glede stanja porodnice, da pa pristojnosti za izdajo napotnice za sprožitev poroda niso imeli. Glede na delitev dela je na podlagi izvidov o tem morala odločiti njena ginekologinja, ki jo je nosečnica obiskovala v enem od zdravstvenih domov. 

Mama: Iskali bomo pravico

Rezultati obdukcije in gesnkih preiskav še niso znani. Bolnišnica bo glede dogodka izvedla nadzor. "Ključno vprašanje je, zakaj sta zarodka umrla," pravi Jurca in dodaja, da do razjasnitve ni mogoče kriviti nikogar.

"Naša fantka ne bomo nikoli dobili nazaj, se bomo pa borili za pravico zanju in mogoče rešili kakšnega drugega dojenčka," je na družbenem omrežju zapisala mama umrlih fantkov. O tragičnem dogodki je spregovorila tudi prijateljica družine.

 

Se spomnite grmenja tri dni nazaj? Seveda se....nebo je bentilo in se jezilo...na koncu obupalo in se izjokalo,ter...

Posted by Enesa Marković on Wednesday, January 13, 2016
Komentarjev 13
  • Tina Grebenc Simon Sotošek 19:27 01.februar 2016.

    predno bodo kakšne debate....oba sta bila popolnoma zdrava!..tu narava nima nič..

  • Avatar olor
    olor 13:51 18.januar 2016.

    ne razmumete? neka Enesa na iĆ bi rada dobila % od odškodnine

  • Kritik Samokritik 17:10 17.januar 2016.

    Zakaj sta umrla dvojčka Tine Gerbenc - odgovor prijateljici Enesi MarkovićRes da nobena izrečena beseda ne bo povrnila dvojčkov niti kako drugače potolažila staršev,ampak na vse zadnje dni napisano in povedano je prav, da se obelodani tudi druga plat ...prikaži več mar ne....bodimo pravični in poglejmo celotno dogajanje....Tina je prišla v bolnišnico na pregled kjer so ji opravili ultrazvok na ponedeljek in le ta je bil uredu brez posebnosti, Aleks in Luka sta bila še kako gibljiva živa....in mamica je izrazila željo da odide domov kar ni bilo sporno glede na to, da ni bilo posebnosti in da je dvojčka še kako čutila....od ponedeljka do ponedeljka je minilo natačno osem dni,ko je bila sprejeta na porod kjer se je ugotovilo da je rodila mrtva dvojcka in ob prvem pregledu je bilo mogoče ugotoviti,da je smrt dvojčkov nastopila stiri do pet dni prej.....torej tri dni po opravljenem ultrazvoku....ce gre moc preracunati sta dvojcka obmirovala v trebuhu tretji dan po pregledu....halooo....a ni ravno ma